Serialata verbetert harde schijf interface

De snelheid waarmee technologie op het terrein van harde schijven voortschrijdt kan en moet sneller. Dat vinden ruim twee dozijn bedrijven die zich met deze technologie bezighouden. Als de remmende boosdoener zien zij de interface.

Terwijl de harde schijven zelf steeds groter, sneller en goedkoper worden, heeft de interface tussen schijf en geheugen moeite om dat groeitempo te volgen. Daarom heeft de sector de handen ineengeslagen om een nieuwe specificatie te ontwikkelen die een snellere harde schijf interface mogelijk moet maken. Dat zal de ontwikkeling van harde schijf technologie in het algemeen weer stimuleren.
De Serialata-werkgroep, bestaande uit ondermeer Dell, Intel, IBM, Quantum, Seagate en Maxtor, is bezig met het schrijven van de specificatie. Een demonstratie van de in ontwikkeling zijnde technologie vond afgelopen april plaats op de Windows Hardware Engineering Conference. Het zal nog wel even duren voordat op de Serialata-specificatie gebaseerde technologie - die hogere snelheid, gemakkelijkere verbinding en dunnere kabels belooft - op de markt zal komen. De specificatie zelf zal pas in 2001 gereed komen. De daaruit voortvloeiende producten volgen nog weer een jaar later.
De bedoeling is Serialata gefaseerd door te voeren, te beginnen met een release die een overdrachtssnelheid van 150 MB per seconde moet garanderen. Huidige PC's gebruiken meestal een UltraDMA/33 harde schijf interface, met een maximum van 33 MB per seconde, hoewel er ook al een UltraDMA/66 verkrijgbaar is.
Serialata zal, naast de snelheid, ook op andere vlakken verschillen van de huidige interfaces. Ten eerste betreft het een seriële in plaats van een parallelle interface. Daarnaast zal de bekabeling dunner en compacter zijn, zodat er minder ruimteproblemen in de PC zullen zijn en verkoelende lucht gemakkelijker in het binnenwerk van de machine kan circuleren. Tot slot zal de nieuwe technologie ook nog eens minder stroom verbruiken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-08T00:00:00.000Z Redactie Computable