Iloveyou-virus richt wereldwijd ravage aan

Het 'verschrikkelijkste' virus uit de geschiedenis - zo worden het Iloveyou-virus en diverse aanverwante mutaties inmiddels genoemd. Het als liefdesbrief vermomde email-virus heeft inmiddels voor miljarden dollar schade aangericht, bij particulieren, bedrijven en zelfs in geheime bestanden van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

In de originele variant krijgt een lezer een email met daarin de tekst: "Kindly check the attached Loveletter coming from me." Wordt het genoemde attachment echter geopend, dan ligt een dagje reparatie van de harde schijf in het verschiet. Zo lief blijkt de digitale liefdesbrief namelijk niet. Het virus stuurt kopieën van zichzelf naar alle adressen in het adressenbestand van Microsoft Outlook en Outlook Express. Dientengevolge heeft het kettingbrief-virus zich sinds eind vorige week razendsnel kunnen verspreiden.
Microsoft-zegsmensen hebben inmiddels afstand genomen van de suggestie dat Microsoft-applicaties een (te) gemakkelijke prooi zijn voor makers van virussen. Scott Culp, program manager van Microsofts veiligheidscentrum, suggereert dat de maker van het Iloveyou-virus zich vooral heeft gericht op Outlook omdat het een veelgebruikt programma is, en er dus meer schade kan worden aangericht. "In dit geval heeft de auteur waarschijnlijk zijn pijlen op Outlook gericht omdat het hem een groter bereik zou bieden", aldus Culp. Analisten menen echter dat de omvang van de schade voor een groot deel valt terug te voeren op inherente zwakke punten in software van de computergigant. Microsoft staat erom bekend wel eens op veiligheid te willen beknibbelen.
Het virus is inmiddels ook in diverse andere varianten opgedoken. Met name de variant die onder de naam 'Mother's Day' de ronde doet blijkt akelig vernielzuchtig. Daarnaast is er een versie onder de naam 'Joke' opgedoken, en een versie die verraderlijk genoeg als 'Virus Alert' de gang maakt langs nietsvermoedende internetters.
De hoofdverdachte in de Iloveyou-zaak is een 23-jarige vrouw uit een gegoede voorstad van Manilla, de hoofdstad van de Filippijnen. De studente zou in haar eentje het Iloveyou-virus in elkaar hebben gezet, en zo verantwoordelijk zijn voor de miljarden dollars schade die het de afgelopen dagen over de gehele wereld heeft veroorzaakt. Het is echter maar de vraag of de vrouw, die zichzelf Spider noemt, echt de dader is. Sommige kenners denken dat de email-accounts van de vermeende booswicht zijn gehackt door buitenstaanders. Er zijn meer theorieën. Een Zweedse virusexpert beweert dat de Filippijnse politie een dwaalspoor najaagt omdat de echte dader een Duitse student in Australië zou zijn, die onder de schuilnaam Michael opereert.
Het bevrijdingsdag vierende Nederland heeft al met al niet veel geleden onder het virus. Veel bedrijven sloten tijdelijk hun email-servers en konden zodoende ernstige schade voorkomen. Voor particulieren rest slechts het advies geregeld anti-virussoftware te actualiseren, en vooral geen verdachte attachments te openen. Met een beetje op je hoede zijn valt meestal al veel ellende te voorkomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-08T00:00:00.000Z Redactie Computable