HP lanceert serverlijn voor e-handel

Hewlett-Packard brengt een nieuwe serie servers uit, speciaal bedoeld voor isp's en Internet-starters. Het gaat om A-klasse servers, Piranha's genaamd, die machines met de oude A180C processor vervangen.

De machines zijn schaalbaar en gebruiken PA/Risc-processoren. Ze zijn leverbaar met de 440 MHz PA-8500 of de 550 MHz PA-8600. HP rust de servers uit met HP-Unix of Linux om een hoge beschikbaarheid van de systemen te garanderen.
HP heeft de servers ontworpen voor nieuwe e-handelstoepassingen. Traditionele isp-taken als email enhosting stellen andere eisen aan servers. Erp- (enterprise resource planning), scm- (supply chain management) en crm- (customer relationship management) toepassingen vragen meer werkgeheugen en hogere netwerkprestaties.
De A400 heeft standaard 128 MB werkgeheugen, uitbreidbaar tot 2 GB. De A500 is standaard voorzien van hetzelfde werkgeheugen, maar is uit te breiden tot 8 GB. De PCI-bussen van de laatste machine hebben een bandbreedte van 1,9 Gbps (Gigabits per seconde), terwijl de geheugenconnectie 1,8 Mbps (Megabits per seconde) ondersteunt. De A400 moet het met iets minder doen, 1,3 Mbps voor de PCI-bus, maar haalt wel dezelfde snelheid van 1,8 Mbps voor de geheugenconnectie. Alle Piranha-servers hebben een 100/10 Mbps Ethernet kaart en zijn geschikt voor snelle I/O-protocollen als Fibre Channel of Gigabit Ethernet.
HP wil het startende bedrijven gemakkelijk maken door de servers te leveren met voorgeïnstalleerde software. HP kan Internet-software als Nokia's WAP-Server, de zoekmachine Infoseek en Load-Balancing-software van Resonate en E-speak op de machines zetten. Daarnaast moet het leveren en bijplaatsen van servers even gemakkelijk zijn als het bestellen van pizza's; de servers zijn als lades bij te schuiven in een kast (twintig maximaal), en hoeven pas betaald te worden op het moment dat ze in gebruik zijn genomen. Betaling is te koppelen aan het bedrijfsresultaat van startende bedrijven, waarbij een krediettermijn van drie jaar het maximum is.
De nieuwe Piranha's moeten hun naam eer aan doen door marktaandeel van aartsrivaal Sun weg te kapen, die op dit moment veel Internet-klandizie heeft. Van Sun wordt algemeen verwacht dat het snel zal reageren op deze actie van HP. Ook andere spelers willen zich op korte termijn op deze markt van slanke servers begeven. Volgens nieuwsdienstComputergram komen ook IBM en Compaq binnenkort met dergelijke servers uit.
De HP A400 is beschikbaar in juli en kost minder dan vijfduizend euro. Zijn grote broer A500 zal voor minder dan tienduizend euro over de toonbank gaan. De eerste A-klasse-servers met Linux wil HP in het vierde kwartaal leveren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-10T00:00:00.000Z Redactie Computable