Sun verliest ronde in Java-strijd Microsoft

Afgelopen maandag heeft Microsoft een rake klap uitgedeeld aan Sun in de rechtszaak over Java, die al in 1997 begonnen is. Sun gaf Microsoft in 1995 een licentie voor het gebruik van de platform-onafhankelijke programmeertaal.

Toen Microsoft vervolgens onderdelen aan Java toevoegde die alleen in Microsoft-producten werken, beschuldigde Sun het bedrijf van inbreuk op het auteursrecht.
Precies deze claim wees rechter Ronald Whyte maandag van de hand. Hij bepaalde dat op zijn hoogst sprake is van een schending van het contract tussen de twee partijen. Als er een licentie-overeenkomst bestaat voor het gebruik van software, kan er geen sprake zijn van overtreding van het auteursrecht, zo oordeelde de rechter. De claim van Microsoft om deze aanklacht van Sun van tafel te vegen is ook gehonoreerd door de federale rechtbank. De rechter zal nu verder bepalen in hoeverre Microsoft buiten zijn boekje is gegaan bij het gebruik van Java. Sun zal in die ronde een stuk sterker staan dan nu.
De rechtszaak heeft een erg technisch karakter vanwege de complexiteit van en onvolkomenheden in de oorspronkelijke licentie, die Sun in 1995 onder grote tijdsdruk verleende aan Microsoft, dat stond te trappelen om Internet 'op te gaan'. De rechtbank heeft nu geen haast. Er is bijvoorbeeld geen datum geprikt voor het definitieve besluit in de rechtszaak. Er zijn aanwijzingen dat partijen misschien buiten de rechtbank hun ruzie gaan bijleggen, ook al laten zij daar officieel niets over los.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-10T00:00:00.000Z Redactie Computable