MS: Beatles ook niet opgebroken om succes

Er is nog nooit een bedrijf in de VS opgedoekt dat op eigen kracht gegroeid is, aldus Microsoft-ceo Steve Ballmer in een reactie op de voorstellen die de Amerikaanse onderneming gistermiddag aan de rechtbank overhandigde.

'Dat zou hetzelfde zijn als John Lennon en Paul McCartney uit elkaar halen omdat ze teveel nummers en hits hebben gemaakt. Ik denk niet dat de consumenten beter af zijn met een opgedeeld Microsoft.'
Microsoft stelt dat het zijn praktijken kan aanpassen vóór juli dit jaar, gesteld dat het voorstel van het bedrijf wordt aangenomen. Het document dat Microsoft gisteren inleverde, moet lastig te formuleren zijn geweest, omdat het volhoudt zich niet schuldig te maken aan monopoliepraktijken, terwijl het tegelijkertijd moest voorstellen met welke maatregelen het in de toekomst dezelfde praktijken denkt te voorkomen. Het voorstel van Microsoft bestaat uit vier maatregelen.
Allereerst zegt Microsoft toe een versie van het besturingssysteem Windows te ontwikkelen waarin PC-fabrikanten iconen van Internet Explorer uit het startmenu en het bureaublad kunnen halen. Daarnaast mogen fabrikanten voortaan ook een browser van een andere leverancier op Windows-PC's installeren, en een belabonnement voor een afwijkende isp. Op het bureaublad mogen ook iconen voor software van andere producenten geplaatst worden. Het is de vraag of dit ver genoeg gaat voor de aanklagers, die de bundeling van de browser met het besturingssysteem ongedaan willen maken.
Verder zegt het concern voortaan af te zien van een aantal onfrisse praktijken. Microsoft beweert geen contracten meer aan te gaan met softwareproducenten over de promotie van hun producten in Windows in ruil voor een beperking van de distributie van concurrerende besturingssystemen. Ook zegt het bedrijf toe voortaan bedrijven, die zaken doen met producenten van concurrerende besturingssystemen, de toegang tot Windows niet meer te ontzeggen. Ook hoeven ontwikkelaars niet meer zwart op wit aan te geven dat zij niet voor concurrenten van Microsoft zullen werken.
Het derde punt heeft betrekking op de verstrekking van technische informatie over nieuwe versies van Windows. Microsoft zegt toe andere software-producenten tijdig op de hoogte te brengen van informatie over nieuwe versies van Windows. Dit gaat veel minder ver dan de eis dat het concern de broncode of delen daarvan open stelt voor derden.
Het laatste voorstel moet de nu gehanteerde methode om PC-fabrikanten door hogere prijzen te dwingen over te stappen naar de levering van nieuwe versies van Windows verbieden.
Opvallend aan het voorstel is de gigantische tijd die het bedrijf vraagt om zich voor te bereiden op het vervolg van de rechtszaak. Als de rechter de door de aanklagers voorgestelde opdeling van Microsoft als maatregel wil opleggen, vraagt Microsoft uitstel tot begin december 2000. Als de opdeling van tafel is, maar het bedrijf verplicht is de broncode open te stellen, dan zegt het twee maanden eerder te kunnen beginnen in oktober van dit jaar. Mocht de rechter besluiten deze maatregelen niet te nemen, dan wil Microsoft al veel eerder, in augustus naar de rechtbank.
Een andere methode om tijd te winnen vormt hoger beroep. Microsoft wil het recht behouden om in hoger beroep te gaan ook al kiest de rechter de insteek van Microsoft. Ook in het geval van een opdeling zegt het bedrijf in hoger beroep te gaan. Met de presidentsverkiezingen in het verschiet is deze strategie helemaal zo slecht nog niet. Het argument van Ballmer en Gates dat opdeling de innovatie in de VS zal stokken, zou best eens meer gehoor kunnen vinden bij een Republikeinse president.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-11T00:00:00.000Z Redactie Computable