EDS en IBM sterker in financiële sector

Zowel EDS als IBM versterken zich in de financiële sector. EDS heeft voor de overnametactiek gekozen, terwijl IBM meer brood ziet in het aangaan van allianties.

EDS wil het Amerikaanse bedrijf Policy Management Systems overnemen. Het heeft daar ruim zevenhonderd miljoen dollar voor over. Policy Management Systems levert verzekeringssoftware en biedt de financiële wereld uitbestedingsdiensten en IT-advies aan. EDS wil met de overname zijn positie als financiële IT-specialist versterken. Analisten zien het tevens als een poging om bij Wall Street in een goed blaadje te komen. Het automatiseringsbedrijf hangt namelijk al weer een tijdje onder de gemiddelde omzetgroei van 15 procent op de markt van IT-dienstverleners.
Het Texaanse bedrijf heeft zich niet laten afschrikken door de problemen waarin Policy Management Systems verkeert. Het bedrijf hangt een rechtszaak met EDS-concurrent CSC boven het hoofd, dat Policy Management beschuldigt van oneerlijke concurrentie en het stelen van geheime informatie over een te ontwikkelen product voor de verzekeringsbranche. Het geschil wordt in december dit jaar behandeld.
Een belangrijker probleem is het forse verlies van 72 miljoen dollar (op een omzet van 644 miljoen dollar). Policy Management moest fors investeren in Internet-dienstverlening. Om de ommezwaai naar het aanbieden van online-diensten voor de verzekeringsbranche kracht bij te zetten, wilde Policy Management zijn naam veranderen in Mynd.
IBM heeft vier strategische software-allianties gesloten voor de financiële wereld en de detailhandel. Het verwacht hiermee de komende drie jaar zo'n één miljard dollar omzet aan hardware, software en diensten te kunnen binnenhalen. De automatiseerder sloot contracten met de Amerikaanse leveranciers van Internet-banking-systemen S1 Corporation en Yojna, en met Commercialware, een ontwikkelaar van software voor de detailhandel. Bovendien is een samenwerkingscontract gesloten met het Britse TIG, bouwer van verzekeringssoftware en onderdeel van het Canadese Fairfax Financial Holdings. Met TIG gaat IBM software ontwikkelen waarmee managementkosten te verlagen zijn.
De vier deals passen in het rijtje overeenkomsten die IBM recentelijk met softwareleveranciers heeft gesloten. Het is bijvoorbeeld ook in zee gegaan met Siebel Systems, Ariba en I2 Technologies. Het denkt op deze wijze nieuwe ingangen te creëren om IBM-producten te slijten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-15T00:00:00.000Z Redactie Computable