Jabber gaat IM-hegemonie AOL te lijf

De hegemonie van America Online (AOL) op het terrein van de Instant Messaging (IM) wordt serieus bedreigd nu Jabber, onderdeel van Webb Interactive Services, een Open Source-IM-systeem heeft geïntroduceerd dat volledig compatibel is met AOL Instant Messenger (AIM), Microsofts MSN Messenger en Pow Wow van Tribal Voice.

chat-functie naar een XML-gebaseerd communicatieplatform waarmee gebruikers interactieve verbindingen kunnen maken metback-end webgebaseerde diensten. Op de wat langere termijn hoopt Jabber dat zijn systeem als standaard wordt geadopteerd door de Internet Engineering Task Force.
In het verleden hebben AOL's belangrijkste IM-concurrenten, Microsoft en Tribal Voice, ook al geprobeerd compatibiliteit tussen de verschillende IM-systemen aan te brengen, maar die pogingen mislukten, omdat AOL zijn systeem volledig afsloot voor andere gebruikers. Het Jabbersysteem werkt echter met standaard DNS-adressering en is dermate gedecentraliseerd dat het voor AOL vrijwel onmogelijk is om alle IP-adressen van Jabber achter eenfirewall te houden. In theorie kunnen namelijk thuisgebruikers een Jabber-server draaien voor een of twee gebruikers. Dat zou betekenen dat AOL uiteindelijk de individuele inbelverbindingen van Internetgebruikers zou moeten blokkeren. Dat is uiteraard praktisch niet haalbaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-16T00:00:00.000Z Redactie Computable