Rambus-probleem Intel kost miljoenen

Intel bevestigt eerdere berichtgeving dat het bepaalde moederborden met de 820-chipset en sdram-chips terugvordert. Eind vorige maand ontkende de chipproducent dit nog.

Het is aan het licht gekomen dat de 820-chipset, Camino, problemen heeft met het gebruik van het geheugentype sdram. Deze operatie kost naar schatting enkele honderden miljoenen dollars.
De vaak uitgestelde Camino-chipset is oorspronkelijk alleen ontworpen om Rambus-geheugens te gebruiken. Door herhaalde problemen met dat geheugenplatform, waaronder een sterk onderkoelde marktacceptatie, tegenvallende productieresultaten en hoge royaltie-vergoedingen, besloot Intel water bij de wijn te doen. Het bedrijf bracht een aangepaste 820-chipset uit die sdram-chips kan gebruiken. Die omslag is gerealiseerd door de toevoeging van een vertaal-hub (memory translator hub, mth) aan de chipset.
Die sub-chip zet de parallelle instructies van sdram om in het seriële formaat van Rambus-chips dat de Camino-chipset intern gebruikt. Deze vertaalslag kost overigens 5 tot 15 procent van het geheugen-prestatieniveau. Intel geeft nu toe dat de mth niet goed functioneert waardoor systemen kunnen vastlopen en data vervuild kan raken. De leverancier zelf zegt dat het slechts enkele gevallen betreft, maar ontkracht deze 'sussende' woorden met het terugvorderen van alle reeds geleverde moederborden met de mth-uitvoering van de chipset. Bovendien verwacht Intel pas in het derde kwartaal met een herziene mth op de proppen te komen.
Het gaat om bijna één miljoen moederborden die zijn geleverd aan PC-fabrikanten, systeemintegratoren en zelfs een beperkt aantal eindgebruikers. De chipproducent meldt dat dit een forse aanslag zal plegen op zijn financiële resultaten en heeft naar schatting enkele honderden miljoenen dollars opzij gezet voor het vervangen van de defecte moederborden. De vraag is nog of deze kostbare terugvorderingoperatie ook van toepassing is op 820-moederborden van andere fabrikanten, zoals het Taiwanese Asus. Die bedrijven bevinden zich nu ook in een financiële crisis.
Analist Dean McCarron van onderzoeksbureau Mercury Research schat dat alleen al het omruilen van de moederborden minstens honderd miljoen dollar gaat kosten. Dit bedrag wordt nog opgedreven door de vervanging van de gebruikte sdram-chips door Rambus-geheugen, dat zeker drie keer zo duur is.
Intel heeft nog niet expliciet laten weten dat het de gebruikte sdram-chips vervangt door Rambus-geheugen, maar experts zeggen dat het weinig keuze heeft. Het moet immers de klanten voorzien van werkende, vergelijkbare moederborden voor hun systemen. Critici wijzen op de mogelijkheid van het leveren van minder snelle Rambus-chips die met hun dubbele bus draaien op 600 of 700 MHz.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-19T00:00:00.000Z Redactie Computable