Yahoo voor Franse rechter wegens racisme

Een Franse officier van justitie heeft een zaak aanhangig gemaakt tegen het Amerikaanse Internet-portaal Yahoo. De rechtszaak volgt na klachten van een internationale anti-racismebeweging, die Yahoo beschuldigt van het huisvesten van een elektronische veiling waar neo-nazi-, nazi- en Ku Klux Klan-voorwerpen te koop zijn aangeboden.

Het verweer van Yahoo ligt voor de hand: het Amerikaanse bedrijf vindt dat het niet verantwoordelijk is voor de inhoud van alle sites waarvan het de gastheer is. Bovendien is de inhoud van al die verschillende sites onmogelijk doorlopend te controleren.
Frankrijk heeft echter jurisprudentie op dit gebied. Er zijn wetten die voorzien in het aanklagen van websites die gericht zijn op de Franse markt. Wel verklaart de rechter in de praktijk nogal veel van die zaken onontvankelijk. Bovendien zal over enkele weken in Brussel een Europese richtlijn worden aangenomen die aanbieders van Internet-diensten vrijwaart van verantwoordelijkheid voor de inhoud van websites, homepages en emails waarvoor die aanbieders slechts als 'doorgeefluik' fungeren. Op dit moment geldt echter nog gewoon de Franse wet. Een uitspraak van de rechter wordt maandag verwacht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-18T00:00:00.000Z Redactie Computable