QXL en Ricardo samen sterk tegenover eBay

De Europese online veilinghuizen QXL en Ricardo gaan fuseren om tegenwicht te bieden aan de opmars van het Amerikaanse eBay. Het nieuwe bedrijf, dat onder de naam QXL Ricardo door het leven gaat, heeft bijna 1,3 miljoen geregistreerde gebruikers.

Alleen door te fuseren kunnen de twee bedrijven een dam opwerpen tegen de expansie van eBay in Europa, aldus e-commercie analist Peter Misek van Chase H&Q.
Het Britse QXL had eind vorig jaar vijfhonderdduizend klanten, en het Duitse Ricardo bijna zevenhonderdduizend. Door overnames van kleine veilingen voegde QXL in de afgelopen maanden al honderdduizend klanten aan zijn bestand toe. Onlangs opende eBay 'filialen' in Groot-Brittannië en Duitsland. In korte tijd haalde het daarmee meer dan driehonderdduizend nieuwe Europese klanten binnen. In totaal kopen en verkopen nu bijna een miljoen Europeanen via eBay. Als QXL Ricardo kleiner wordt dan eBay, is het spel voorbij, denkt Misek.
Ook na de fusie zal het een hele klus zijn om eBay voor te blijven. Het Amerikaanse veilinghuis haalde op de Britse en Duitse site in het eerste kwartaal een omzet van 87 miljoen dollar. Daarbij valt de bijna acht miljoen dollar van QXL in het laatste kwartaal van 1999 vrijwel in het niet. Ricardo is marktleider in Duitsland en Zwitserland, maar kan qua omzet al evenmin tippen aan eBay.
Met de fusie breekt de slag om het online veilen in Europa uit. EBay wil snel veilingen in de landstalen openen in Frankrijk, Italië en Scandinavië. QXL Ricardo zal snel moeten handelen om eBay partij te kunnen blijven geven. Een voordeel voor QXL is dat het al in negen landen veilingen heeft. Het is alleen in Portugal, België en Oostenrijk nog niet op de markt. Met de fusie met Ricardo heeft het nu ook een dikke vinger in de pap in Duitsland, ook op dit gebied de grootste markt van Europa.
Het ligt ook voor de hand dat de twee bedrijven nu samen proberen om snel kleinere veilinghuizen op te kopen, een tactiek die QXL de afgelopen maanden al eerder volgde. Volgens topman Jim Rose van QXL is geld daarbij niet het probleem. Volgens hem heeft het bedrijf honderd miljoen dollar in kas voor overnames.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-17T00:00:00.000Z Redactie Computable