PWC voorspelt de digitale toekomst

De consultancy-firma Price Waterhouse Coopers brengt zijn Technologie voorspelling 2000 uit op de negende aflevering van de World Wide Web conferentie in Amsterdam.

Ann Mueller, onderzoekster bij het bedrijf en Één van de auteurs van het rapport, voorspelt dat de IT de komende vijf jaar een aantal nieuwe netwerken zal laten zien met een hele lijn van niet meer op de traditionele PC lijkende apparaten om nieuwe toepassingen te gebruiken.
Nieuwe netwerktechnologieën als het tijdens de conferentie veelbesproken WAP en Bluetooth maken het mogelijk om Internet dichter bij consumenten te brengen. Producenten springen op deze trend in door allerlei intelligente apparaten met processor, harde schijf en een besturingssysteem te ontwikkelen voor futuristische toepassingen.
Met de mobiele telefoon van de toekomst is het mogelijk een agenda te beheren, email te versturen en elektronisch boodschappen te doen. Het apparaat zal op termijn contant geld of bankpasjes gaan vervangen doordat het mobiel geld kan overmaken voor tolgeld, parkeerkaartjes of koffie of snacks uit allerhande automaten.
De komende vijf jaar zullen gameconsoles, Internetkastjes en mobiele telefoons met nieuwe functies het grootste deel uitmaken van deze nieuwe apparaten. Onderzoeksbureau IDC voorspelt dat in 2004 de markt voor deze intelligente apparaten voor 31 procent zal bestaan uit gameconsoles, voor 34 procent uit Internetkastjes om te browsen of te emailen, en voor 25 procent uit een hybride tussen de mobiele telefoon en een PDA.
Europa zal wat betreft de verspreiding en het gebruik van deze apparaten een voorsprong nemen op de VS. Nu al is Azië de koploper op het gebied van nieuwe toepassingen in de telecommunicatie en dat zal voorlopig ook zo blijven. Het Japanse telecombedrijf Docomo heeft nu al een mobiele telefoon uitgebracht, waar met behulp van een klein aan de telefoon te koppelen toetsenbord email te schrijven, te versturen en te ontvangen is. Ook andere intelligente apparaten zullen naar verwachting het eerst in Azië op de markt verschijnen.
Het blijft koffiedik kijken. Op de vraag of Ann Mueller en haar mede-auteurs het bij het rechte eind hebben haalt de onderzoekster een aantal ikonen uit de IT-geschiedenis naar voren. Ze wijst op de uitspraak van topman Thomas Watson van IBM die in 1943 voorspelde dat in de toekomst op zijn hoogst vijf computers wereldwijd zouden draaien en Bill Gates voorspelde die begin jaren tachtig dat PC-gebruikers nooit meer dan 8024 Kb geheugen nodig zouden hebben. Zeker is wel dat mensen in de toekomst met veel meer apparaten dan een PC gebruik zullen maken van Internet, en dat ze meer zullen doen dan het opvragen van informatie alleen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-17T00:00:00.000Z Redactie Computable