Amdahl verkoopt zelfontwikkelde UTS Unix

Amdahl verkoopt het door de onderneming zelf ontwikkelde UTS Unix-besturingssysteem voor mainframes aan Parallax Capital Partners. Daarvoor heeft Parallax een nieuwe onderneming in het leven geroepen, UTS Global, die het besturingssysteem wereldwijd moet gaan verkopen en ondersteunen.

Het bedrag dat met deze verkoop is gemoeid, is door de twee bedrijven niet bekend gemaakt.
UTS is een vijftien jaar oude variant van het Unix System V besturingssysteem. Dat had Amdahl ontwikkeld om te draaien op mainframes van IBM, of op IBM-compatibele mainframes. Het systeem wordt met name gebruikt door grote - vaak Amerikaanse - telecommunicatiebedrijven, zoals Bell Atlantic, Bellsouth, US West, Pacific Bell, Southwestern Bell, AT&T en Lucent. Die ondernemingen hechten erg veel waarde aan de bedrijfszekerheid van de mainframes en hun besturingssysteem. Het kan eenvoudigweg niet kapot.
Het bestaan van UTS en het succes van het systeem bij de grote telco's dwong IBM een AIX-variant voor zijn mainframes te ontwikkelen. Echter, noch UTS noch AIX zijn ooit aangeslagen bij de gebruikers van IBM's S/370 of S/390, en ook niet bij gebruikers van mainframe-klonen van Amdahl of Hitachi. Dat komt omdat de Unix-licenties voor mainframes véél duurder waren dan vergelijkbare Unix-besturingssystemen voor Risc-servers. Dat kwam omdat de onderliggende hardware - zoals de processoren - ook veel duurder was.
UTS Global zal veertig tot vijftig mensen overnemen van Amdahl. Ondanks het feit dat de UTS-markt relatief klein is, is die toch ook zeer winstgevend en kent zij zeer trouwe klanten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-17T00:00:00.000Z Redactie Computable