Rambus lijkt veroordeeld tot nichemarkt

Intel stapelt de ene blunder op de andere bij zijn koppige pogingen om Rambus-geheugenchips de heersende standaard in de markt te maken. Voor Rambus lijkt slechts een nichemarkt weggelegd.

Met het terugroepen van gemankeerde moederborden kwam er onbedoeld inzicht in de marktstatus van de Rambus-geheugenchips. Intel en Rambus hebben nooit openheid van zaken gegeven over deze geavanceerde geheugentechnologie. Nu blijkt dat slechts 1 procent van de veertig miljoen moederborden die in het eerste kwartaal werden verscheept klaar waren voor Direct Rambus-drams.
Analisten van Mercury Research uit Scottsdale, Arizona, waren in staat dit uit te rekenen, omdat de teruggeroepen borden niet waren bedoeld voor Rambus-chips maar juist waren uitgerust met een vertaalbrug om ze geschikt te maken voor synchrone drams. De nieuwste ontwikkelingen bevestigen opnieuw het beeld van een chipgigant zijn eigen ambities niet kan bijhouden. Intel is druk met vele versies van zijn processors, neemt zowat elke week een nieuw bedrijf over, investeert miljarden in nieuwe fabrieken en produceert de ene misser na de andere. VNU Labs vergeleek onlangs snelle PC's met Intel- en AMD-processors. Pentium III-systemen bleken sneller, maar minder stabiel dan Athlon-PC's. De testresultaten maakt PC Magazine in zijn juninummer bekend.
In een poging de Rambus-standaard op te leggen aan de markt maakte het bedrijf zijn Camino-chipsets uitsluitend geschikt voor Rambus geheugenchips. Camino werd maanden vertraagd en vrijwel aan de vooravond van de introductie blies Intel de zaak opnieuw af. Uiteindelijk werden de chipsets en de geheugens te duur voor de meeste applicaties.
Eens werd Rambus gepresenteerd als de dominante geheugentechnologie voor de toekomst. "De kansen daarop lijken verkeken", zegt Michael Slater, hoofdanalist bij Microdesign Resources. "Wel kan het een belangrijke nichetechnologie worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-19T00:00:00.000Z Redactie Computable