Studenten verhoord over I-love-you-virus

De politie heeft donderdag zeven voormalige studenten verhoord die als lid van het softwareclubje Grammersoft mogelijk het I-love-you virus hebben verspreid dat wereldwijd e-mail systemen lamlegde en in Nederland voor naar schatting 50 miljoen gulden schade aanrichtte.

Volgens politiewoordvoerder Nelson Bartolome hebben alle zeven voormalig studenten van het AMA Computer College ontkend ook maar iets te maken te hebben met het virus.
De zeven ondervraagde studenten behoorden wel tot de groep van ongeveer veertig mensen wier namen stonden op een diskette met de code van een tweede virus. Die diskette werd gevonden in het appartement in Manilla van Onel de Guzman. Vanuit dat onderkomen is volgens de onderzoekers het virus de wereld in gestuurd. Hoofdverdachten blijven Onel de Guzman, die het appartement bewoonde, en diens medestudent en vriend Michael Buen. De Guzman bekende onlangs dat hij mogelijk het virus per ongeluk heeft verspreid maar weigerde te zeggen of hij het virus ook heeft geschreven.
Volgens hoofd Elfren Meneses van het nationaal computermisdaadbureau bevatte de tweede diskette ook een dreigement van Buen dat hij een derde virus zou verspreiden wanneer hij eind mei geen vaste baan zou hebben. Buen studeerde op 5 mei af.
Het is nog steeds onzeker of er vervolging wordt ingesteld en wie er dan worden aangeklaagd. Buen heeft ontkend ook maar iets met het I-love-you virus te maken te hebben en ook van het tweede gevonden virus weet hij volgens zijn advocaat niets af. "Wij kennen deze diskette niet en volgens Michael kan iedereen die namen en dat dreigement er wel hebben opgezet", aldus zijn raadsman Dalupang.
Het onderzoek naar de verspreiding van het virus spitste zich al snel toe op Grammersoft, omdat de naam van de groep werd genoemd in de programmaregels van het virus. Het groepje schrijft tegen betaling programma's, die onder meer als afstudeerprojecten kunnen dienen. Bij de inval in het appartement werd aanvankelijk eerst de vriend van de zus van De Guzman, een machinebankwerker, aangehouden. De Guzman woont bij zijn zus en haar vriend in.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Vacatures bij Politie

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-19T00:00:00.000Z Redactie Computable