VS hekelen afscherming Japanse telecom

Washington heeft opnieuw de aanval geopend op Tokyo vanwege de afscherming van de binnenlandse telecommarkt. Door NTT hoge tarieven te laten berekenen aan buitenlandse telecombedrijven die van het netwerk van NTT gebruik (moeten) maken, beschermt de Japanse regering volgens Washington NTT tegen buitenlandse concurrentie.

Daarnaast zorgt Tokyo er ook nog eens voor dat NTT veel geld binnenhaalt voor buitenlandse expansie. Vorige week nam dochteronderneming NTT Docomo een belang van 15 procent in het Nederlandse KPN Mobile en probeert sinds woensdag het Amerikaanse Verio over te nemen. "Dit is gewoon niet acceptabel", zei een niet met naam genoemde ambassadewoordvoerder donderdag tegen verslaggevers.
Hij opende ook het vuur op de nieuwe Japanse premier Mori, omdat die weinig doet om het steeds hoger lopende conflict te beëindigen. "Wij hebben begrip getoond voor de zorgen van de Japanse regering en hebben stappen in hun richting gezet", aldus de Amerikaanse woordvoerder. "maar van hun kant verzetten ze geen voet". Het Japanse ministerie van post en telecommunicatie reageerde vinnig. "Wij kunnen precies hetzelfde zeggen", aldus een woordvoerder.
Washington eist dat NTT de tarieven aan buitenlandse bedrijven op korte termijn met ruim 40 procent verlaagt, Tokyo wil niet verder gaan dan een verlaging van 22,5 procent in vier jaar. De Amerikanen houden echter voet bij stuk, omdat Japan een enorme groeimarkt is. De Wap's zijn er ondanks de vier tot vijf keer hogere telefoontarieven dan in Europa en de VS niet aan te slepen. Dat betekent kassa voor NTT, dat op die manier een enorme oorlogskas aan het opbouwen is waarmee het volgens de Amerikanen buitenlandse expansie moeiteloos kan financieren. Volgens NTT is dat een misvatting. NTT-dochters als NTT-Communications en NTT-Docomo moeten aan het moederbedrijf dezelfde tarieven betalen als andere Japanse of buitenlandse bedrijven, stelde een woordvoerder.
De VS hopen dat de ruzie kan worden beslecht voordat de G7 eind juli in het Japanse Okinawa de jaarlijkse economische top houdt. Omdat het hier om een bilateraal geschil gaat, zal het in elk geval niet op de officiële agenda staan. Maar het kan wel een flinke schaduw over de bijeenkomst werpen, voegde hij daar direct aan toe.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-19T00:00:00.000Z Redactie Computable