Newlove-virus nog niet wijdverspreid

Een nieuwe variant van het Iloveyou-virus, dat recentelijk wereldwijd enorme schade aanrichtte, blijkt gevaarlijker dan zijn voorganger. De nieuwe 'Lovebug' - die onder de naam Newlove de ronde doet - kan in twintig seconden alle informatie op een harde schijf vernietigen.

Wel blijft, in tegenstelling tot het Iloveyou-virus, het verspreidingsgebied, en daardoor de schade, van Newlove vooralsnog beperkt.
Het nieuwe Visual Basic Script virus houdt er nare streken op na. Om te beginnen probeert het gebruikers te misleiden door een steeds veranderend subject-veld te gebruiken in de email waaraan het gehecht is. De naam van het attachment, op diens beurt, selecteert het virus uit de recentelijk door de ontvanger gebruikte bestanden. Doel is de gebruiker genoeg in slaap te sussen om zijn argwaan bij attachments te omzeilen. Eenmaal geopend stuurt Newlove zichzelf direct door naar alle adressen in het adresboek van Microsoft Outlook Express. Daarnaast vernietigt het alle toegankelijke bestanden op de harde schijf van de gebruiker.
Microsoft - dat na de recentelijke catastrofe met Iloveyou (dat ook via het slechtbeveiligde Outlook Express de wereld de stuipen op het lijf joeg) zwaar onder vuur is komen te liggen - zal deze week een patch uitbrengen, waarmee ook het Newlove-virus te ondervangen is. Tot die tijd is het volgens analisten nuttig Windows scripting host uit te schakelen.
Overigens is het niet verrassend dat de omvang van verspreiding en schade door Newlove relatief beperkt is gebleven. In de eerste plaats zijn gebruikers na het debacle met Iloveyou veel alerter geworden op attachments. Nog maar weinig gebruikers zullen een bijlage openen zonder dat ze weten van wie het komt en wat het bevat.
In de tweede plaats zorgt het feit dat Newlove veel meer schade kan toebrengen ervoor dat er direct meer aandacht besteed wordt aan het dreigende gevaar. Het Iloveyou-gevaar werd pas onderkend toen de aanval al op volle toeren was. Newlove zal waarschijnlijk die kans niet krijgen.
Dit wil niet zeggen dat het met het hete virusseizoen gedaan is. Een aantal analisten vreest dat deze zomer een hausse van virussen te zien zal geven. Dan hebben (computer)studenten namelijk vakantie - en in die vrije tijd, zo is de verwachting, kan het wel eens tot knutselen en kattenkwaad komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-22T00:00:00.000Z Redactie Computable