IDC voorspelt groei aandelenhandel Internet

In 2003, zo voorspelt onderzoeksbureau IDC, zullen 16,8 miljoen mensen in Europa handelen in aandelen via Internet. Eind dit jaar verwacht het bureau dat 4,4 miljoen mensen gebruik maken van deze vorm van aandelenhandel.

Tot nu toe concurreren online-handelaren op prijs. Op het moment dat de markt zich verder ontwikkelt en de concurrentie toeneemt, zullen de informatievoorziening en onderzoeksfaciliteiten steeds belangrijker worden. Sommige instituten zullen naast deze diensten ook andere al dan niet financiële diensten opnemen in hun product.
Volgens het IDC zullen spelers een zo groot mogelijk deel van de markt moeten vergaren om te kunnen overleven. "Aan het begin van de groei moeten handelaren zoveel mogelijk klanten in de wacht slepen om een levensvatbare speler te blijven in de toekomst", aldus onderzoekster Luisa Bordini bij IDC. De situatie in de VS, waar veel handelaren de afgelopen jaren worstelden met een sterke groei en hevige concurrentie, heeft de Europeanen een belangrijke les te leren. "Bedrijven die als eerste op het toneel verschijnen kunnen een aanzienlijk deel van de markt vergaren. De meeste kansen kunnen wel eens bij starters liggen in plaats van bij de traditionele instituten."
In Europees verband laat Zweden de sterkste groei van aandelenhandel via Internet zien. De Zweedse economie groeit sterk. Hogere beurswinsten in Stockholm en een sterke stijging van de Zweedse technologie- en telecomfondsen op buitenlandse beurzen stimuleren met name de online-handel. Meer dan tien handelaren werken via Internet, waarvan bijna de helft alleen van dit medium gebruik maakt.
Duitsland zal in absolute cijfers de grootste groei laten zien in de toekomst, zo voorspelt IDC. Veel oosterburen zijn nu al gewend om via een bestaand netwerk als BTX met hun PC in aandelen te handelen. Ondanks de vrij conservatieve opvatting over investeren hebben mensen in Duitsland recente ontwikkelingen als aandelenhandel met grote kortingen massaal omarmd. IDC beweert dat deze trends wijzen op een sterke groei van de handel via Internet.
In Engeland gaat het er allemaal wat rustiger aan toe. Engeland staat op de derde plaats, maar heeft dit wapenfeit al een tijdje terug gerealiseerd. De markt voor aandelenhandel via Internet groeit in Engeland trager dan gemiddeld omdat Amerikaanse handelaren al in een vroeg stadium naar Engeland zijn overgestoken. Engeland wordt in de VS vaker vanwege de overeenkomsten in taal en cultuur als een ideale springplank gezien voor de rest van Europa. Toch zal de online handel er ook in Engeland goed uitzien, omdat het land de grootste aandelenmarkt van Europa bezit, de infrastructuurkosten voor Internet relatief laag liggen en de bevolking bereid is veel geld te steken in deze risicovolle vorm van investeren.
IDC heeft de Nederlandse situatie niet onderzocht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-22T00:00:00.000Z Redactie Computable