AMD zou megalancering chips voorbereiden

Bronnen binnen chipfabrikant Advanced Micro Devices suggereren dat het bedrijf binnen nu en een maand zijn grootste introductie-operatie aller tijden zal uitvoeren.

Eerder al werd bekend dat in juni de nieuwe Duron-processor (codenaam Spitfire) en de nieuwe Athlon-chip (codenaam Thunderbird) zullen debuteren. Nu ziet het ernaar uit dat deze chips zelfs op dezelfde dag gelanceerd zullen worden. Dat kan volgens ingewijden al op 5 juni zijn. Daarmee brengt AMD in een klap tien nieuwe processoren op de markt.
De nieuwe chips mikken zowel op de zware (Thunderbird) als de lichte (Duron) PC-markt. De Duron is gebaseerd op Athlon-technologie en moet een goedkoop maar betrouwbaar alternatief worden voor concurrerende chips van aartsrivaal Intel. De Durons komen op de markt in kloksnelheden van 600 MHz, 650 MHz en 700 MHz, met een versie van 750 MHz op de rol. De Thunderbird zal beschikbaar komen in kloksnelheden beginnend bij 700 MHz, met een uitloop naar 1000 MHz. Beide chips worden momenteel aan een kritische blik onderworpen door PC-fabrikanten.
Zoals eerder bericht verschilt de Duron op een aantal punten van de (aanmerkelijk duurdere) Athlon-processor waarvan hij afgeleid is. De Duron een kleinere Level 2 cache, lagere kloksnelheden en een lagere aanschafprijs. De chip zal voorts voor de verbinding met het moederbord gebruik maken van AMD's nieuwe Socket A. Deze is vergelijkbaar met de Super Socket 7 die gebruikt wordt door de KB-2 chip. De Duron zal gebaseerd zijn op AMD's 0.18 micron productieproces. Diezelfde techniek zal worden toegepast bij de Thunderbird. Daarmee maakt AMD de overstap van aluminium- naar koperen 'interconnects' (kleine metalen strengen die de transistoren in de chip verbinden).
Het verschil tussen koper en aluminium zal de gebruiker overigens vooralsnog niet opvallen. Maar AMD verwacht veel van de nieuwe koperen verbindingen wanneer de grenzen van de kloksnelheden van processoren verder worden opgerekt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-22T00:00:00.000Z Redactie Computable