Intel tracht Rambus-geheugen te omzeilen

Om te voorkomen dat zijn steeds snellere rekenchips in niet krachtige systemen terecht komen, probeert Intel al jaren afspraken te maken met producenten van chiponderdelen en PC-bouwers.

De chipfabrikant heeft het soms moeilijk om de eigen keuze van chiponderdelen door te drukken bij de producenten daarvan.PCWelt publiceerde de architectuur van een chipset die het gebruik van Sdram of DDR-geheugen (double data rate) mogelijk zou moeten maken in aanstaande Pentium IV systemen. Tot nu toe zou deze processor alleen gebruik kunnen maken van het veel duurdere Rambus-geheugen.
Intel heeft goede redenen om het bestaan van deze nieuwe chipset, Armador genaamd, te verzwijgen. Aan de ene kant kan de chipfabrikant geheugenproducenten onder druk zetten door te beweren dat de toekomst bij Rambus-geheugen ligt. Aan de andere kant komt het zijn afspraken na met Rambus, de ontwikkelaar van dat geheugen. Toch lijkt de chipfabrikant met de ontwikkeling van de Armador-chipset een troef achter de hand houden, mochten de geheugenfabrikanten Rambus alsnog massaal links laten liggen.
Intel vergaderde vorige week in Chandler achter gesloten deuren met een aantal geheugenfabrikanten. De Rambus Rimm werkgeheugens die de Pentium III na de zomer vleugels moeten geven, lopen vertraging op, omdat geheugenfabrikanten niet bereid zijn deze onrendabele geheugenvorm in massaproductie te nemen. Intel wilde toezeggingen hebben over het verhogen van de productie van Rambus-geheugen. De chipfabrikant is bang dat volle productielijnen en een grote vraag naar het Sdram-geheugen de producenten tegenhouden om de rest van de productiecapaciteit te vullen met Rambus-geheugen. Bedrijven zijn er zeker van dat ze het minder complex te produceren Sdram-geheugen zonder problemen kunnen afzetten. Ook is de prijs van Rambus-geheugen een probleem. Intel wil hooguit 30 procent meer betalen dan voor het goedkopere Sdram-geheugen, terwijl de geheugenproducenten alleen tegen de hogere marktprijzen willen leveren.
Om een hoge kloksnelheid van de Pentium III en de later dit jaar te lanceren opvolger, de Willamette-chip, te garanderen, maakt Intel gebruik van een chipset met als codenaam Tehama, die tot voor kort alleen functioneerde in samenwerking met Rambus-geheugenchips. Als het Rambus-geheugen te duur blijft in verhouding tot het Sdram-geheugen, heeft Intel een probleem. PC-fabrikanten zullen Pentium IV-systemen niet tegen een concurrerende prijs op de markt kunnen brengen - alle reden om bij andere chipleveranciers systemen met een betere prijs te betrekken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-23T00:00:00.000Z Redactie Computable