Intel lanceert nieuwe Xeon-uitvoeringen

Chipfabrikant Intel presenteert vandaag twee nieuwe uitvoeringen van zijn Xeon-processor. Ze zijn bedoeld voor netwerkservers en moeten met een kloksnelheid van 700 MHz de Ultrasparc-chip van Sun naar de kroon gaan steken.

De nieuwe chips komen op de markt naast de oude Xeon-chips, die sinds augustus vorig jaar in omloop zijn. Intel hoopt marktaandeel van Sun te kunnen afsnoepen op het gebied van serverchips voor datacentra, isp's en asp's (application service providers).
De nieuwe chip is sneller dankzij Intels 0,18 micron productieproces, in plaats van 0,25 micron. Hierdoor kan het bedrijf meer schakelingen op hetzelfde oppervlak kwijt. Ook is door deze verkleining ruimte overgeschoten voor het cache-geheugen, dat nu volledig geïntegreerd is in de chip en niet meer een apart onderdeel vormt, zoals bij de bestaande Xeon-versie. De integratie van het cache-geheugen op de chip schroeft de prestaties met 13 tot 46 procent omhoog.
Naast deze prestatieverbetering van de chip zelf is ook het materiaalgebruik gunstiger. Door het gebruik van kleinere schakelingen zijn er meer chips te snijden uit het siliciummateriaal. Intel heeft een nieuwe fabricagelijn opgezet voor de productie en zegt het product met een hogere marge op de groeiende markt voor serverchips te kunnen afzetten. De nieuwe Xeons kosten 1980 dollar voor een versie met 2 Mb cachegeheugen en 1177 dollar voor een versie met 1 Mb, bij afname van minimaal duizend exemplaren.
Ook kondigt de chip-gigant aan de komende jaren twee miljard dollar te investeren in flash-geheugenchips. Door uitbreiding van de productiecapaciteit denkt de chipgigant in deze periode één miljard van dergelijke chips te kunnen afleveren. Als je kijkt naar de opslagcapaciteit zal de productie van Intel tussen 1999 en 2001 verviervoudigen. Dat is deels te danken aan een vergroting van de gemiddelde capaciteit per geheugenchip. Die was vorig jaar 16 megabit, maar zal toenemen tot 32 megabit in 2001, aldus Intel. Een andere manier om de capaciteit te vergroten is de toepassing van geavanceerdere fabricagetechnieken. De schakelingen in flash-geheugens zijn nu nog 0,25-micron, maar zullen in de naaste toekomst verkleinen tot 0,18 micron. Flash-geheugenchips worden onder meer toegepast in digitale camera's, televisies, pda's en printers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.