Ovum: wie WAP koopt, koopt een kat in de zak

Met hun miljardeninvesteringen in WAP (Wireless Application Protocol) kopen de grote internationale telecombedrijven een kat in de zak. WAP is best leuk, maar het bij lange na niet de supertechnologie waarvoor hij vaak wordt gehouden, waarschuwt IT-onderzoeksbureau Ovum.

Het gevaar is groot dat wappers worden teleurgesteld in hun overspannen verwachtingen en afhaken. Bovendien zijn er al betere technologieën beschikbaar of in aantocht; die zullen WAP snel doen vergeten. Bezint eer ge begint, stelt Ovum-analiste Michele MacKenzie in een net verschenen rapport.
"WAP was nooit bedoeld als de definitieve vorm van mobiel Internet", schrijft ze. "Het is slechts een wegbereider voor geavanceerdere technologie." Volgens haar is WAP weinig meer dan een moeizaam compromis tussen enerzijds de GSM-wereld en anderzijds die van de Internet-aanbieders. De eerste wilde zo snel mogelijk de mogelijkheden van mobiele communicatie uitbreiden. De laatsten moeten vooral geld verdienen via advertenties op hun websites. WAP biedt echter slechts ruimte voor sterk uitgeklede websites met een minimum aan informatie. Niet alleen Internet-aanbieders, ook consumenten raken daar volgens MacKenzie snel op uitgekeken.
Er zijn al veel betere technologieën dan WAP die wél veel van het 'echte' Internet op een mobieltje onder handbereik brengen. Consumenten die al te snel gaan wappen, zullen straks opnieuw een geheel nieuw toestel moeten aanschaffen, zo voorspelt MacKenzie. Die zullen daar zeer gebelgd over zijn en hun verkopers daarvoor verantwoordelijk houden. Zij adviseert WAP-aanbieders zich daarop terdege voor te bereiden, om niet hun klanten over een paar jaar kwijt te zijn.
Overigens ziet de analiste een grote toekomst voor mobiele communicatie. In 2006 zullen 1,5 miljard mensen over een mobieltje beschikken, denkt ze, en zal iets minder dan de helft van hen via dar apparaat over Internet surfen. In het Ovum-scenario zullen er tegen die tijd vijfhonderd miljoen mensen via hun PC Internet verkennen. De mobiele ondernemers zullen volgens Ovum ze aan al dat mobiele internetten over zes jaar bijna 350 miljard dollar verdienen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-24T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.