Rechter Jackson pakt Microsoft hard aan

De kans is groot dat Microsoft op korte termijn in meerdere bedrijven opgesplitst gaat worden. Rechter Judge Thomas Penfield vroeg gisteren in een zitting aanklagers van de regering om hun voorstel Microsoft in twee bedrijven te verdelen nog eens te bekijken.

Deze opsplitsing gaat de rechter niet ver genoeg. In de zitting prees de rechter een voorstel uit het bedrijfsleven dat Microsoft in drie delen ophakt: één bedrijf voor applicaties (Office en andere software), één bedrijf voor het besturingssysteem en één bedrijf voor de Internet-toepassingen (de browser Internet Explorer en MSN).
In het voorstel van justitie was de browser nog bij het bedrijf ondergebracht waaronder het besturingssysteem zou moeten vallen. Jackson prees het voorstel ingediend door �vrienden van de rechtbank� om Microsoft op te delen in de productdivisies van het bedrijf zelf, hiermee het browsergedeelte loskoppelend van het besturingssysteem. "De opdeling van het bedrijf in tweeën zal op zijn best twee monopolies opleveren," zei rechter Jackson in de vier uur durende zitting. Dergelijke uitspraken van de rechter zouden erop kunnen wijzen dat een splitsing van Microsoft onvermijdelijk is.
De aanklagers gebruikten de zitting om nog meer bewijs aan te dragen dat Microsoft zijn monopoliepositie misbruikt om concurrenten de wind uit de zeilen te halen. Justitie haalde citaten aan uit interne emails, waar Bill Gates medewerkers van Microsoft opdroeg om concurrerende producten uit de markt te drukken. Zo schrijft Gates in een email aan managers verantwoordelijk voor het email-programma Outlook dat een koppeling van Office-producten met de Palm zoveel mogelijk gedwarsboomd moet worden: "Wij moeten echt laten zien, waarom onze pda beter aansluit op kantoorsoftware dan die van concurrenten, zelfs als dat zou betekenen dat we Outlook en het gebruik van geluid en video moeten aanpassen, zodat het alleen op ons product draait."
Het andere bericht dat justitie in de rechtszaal onder de aandacht bracht, heeft betrekking op Symbian, waarin marktleider Nokia kiest voor het gebruik van Suns Java-api's en aanverwante protocollen bij het ontwerp van een nieuw mobiel platform. "Als dit zo is, dan beginnen wij echt een oorlog tegen deze mensen en moeten we de meest extreme acties uit de kast halen die we kunnen bedenken", aldus Gates in opnieuw een bericht aan topmanagers. "Dit kan misschien betekenen dat we niet meer samenwerken op gebieden als Internet-kastjes en het Phoenix-project." Microsoft wees beide berichten als irrelevant van de hand.
Microsoft kreeg van de rechter geen gelegenheid om in te gaan op zijn eigen voorstel om zijn huidige bedrijfspraktijken aan banden te leggen. De rechter gaf aan meer te voelen voor opdeling, waarop de advocaten van Microsoft probeerden aan te tonen waarom een opdeling onwenselijk is. Het concern vroeg ook meer tijd om te reageren op de voorgestelde opdeling.
De rechter wees dit verzoek van de hand en gaf aan haast te zullen maken met de rechtszaak. "Deze rechtszaak is al twee jaar aan de gang", antwoordde de rechter op het verzoek van de advocaat die namens Microsoft om meer tijd vroeg. Justitie krijgt tot aanstaande vrijdag van de rechter de tijd om een aangepast voorstel tot opdeling in te dienen. Microsoft krijgt 48 uur de tijd om op dit nieuwe voorstel te reageren en moet zijn antwoord uiterlijk dinsdag indienen bij de rechtbank. Jackson wil voor 1 juni zijn definitief oordeel vellen in de antitrustzaak tegen Microsoft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-25T00:00:00.000Z Redactie Computable