IBM begint patentenbeurs met apart IPN

IBM wil een elektronische marktplaats van de grond tillen op basis van de patenten van het bedrijf. Big Blue verkoopt daartoe zijn bedrijfseenheid Intellectual Property Network (IPN) aan de investeringsmaatschappij Internet Capital Group. De patenten die in IPN zijn ondergebracht, hebben een geschatte waarde van twee miljard dollar.

Waarnemers zijn sceptisch over deze stap, die zij betitelen als een tweede poging om het intellectueel eigendom van het bedrijf commercieel uit te baten in de vorm van een patentenbedrijf. Vier jaar geleden ondernam IBM een vergelijkbare poging om rond IPN een elektronische marktplaats van de grond te tillen.
Patentkopers en verkopers uit een breed scala aan industrieën zullen bij het Internet-bedrijf kunnen handelen. Basis zijn de 25 duizend IBM-patenten. Maar ook patenten die door anderen gehouden worden kent IPN al en dat aantal zal met de verzelfstandiging fors groeien. Ook diensten als juridische ondersteuning en verzekeringen moeten op de elektronische marktplaats te verkrijgen zijn.
Belangrijkste concurrent zal Corporate Intelligence worden, dat volgende maand komt met zijn elektronische beurs Patex. De markt verwacht dat het bedrijf rond IPN het vooral moeilijk zal krijgen zijn onafhankelijkheid ten opzichte van IBM te bewijzen.
Internet Capital Group steekt 35 miljoen dollar in het bedrijf. De nieuwe Internet-pagina zal in de zomer worden gelanceerd. Tot dan zijn de patenten toegankelijk viahttp://www.patents.ibm.com. De nieuwe site wordt gehuisvest bij IBM Global Services en zal gebruikmaken van de databanken en Internet-software van IBM.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-25T00:00:00.000Z Redactie Computable