IBM komt met nieuwe Power-PC chips

Tien jaar na het begin van de Power-PC alliantie tussen Motorola, Apple en IBM, zal Big Blue nieuwe versies van zijn Power-PC chip familie in de markt zetten. De Risc processor moet daarmee weer volop in de schijnwerpers komen te staan, met name bij Mac-fanaten.

De bedoeling van IBM is drie chips te introduceren, bestemd voor diverse marktsegmenten, variërend van draagbare computers tot Internet apparaten. De chips moeten op de markt komen laat in de zomer. Eventueel zal de lancering samenvallen met de nieuwe generatie Apple PowerBook, die volgens het geruchtencircuit op handen is.
IBM, aldus bronnen, zal met de nieuwe chips zich ondermeer nadrukkelijker gaan bemoeien met de markt voor Wap-apparaten. Dat deel van de markt heeft IBM tot voor kort gelaten aan Motorola, terwijl Big Blue zelf de krachten richtte op PC's en servers. Ander onderdeel van het zomer-offensief zal een opgepoetste G3 serie zijn. Het gaat dan om de 750CX en 750CXe, codenaam SideWinder. Beide chips worden speciaal ontwikkeld met het oog op portable computers. De kloksnelheden van de chips variëren van 350 MHz tot 550 MHz. Dit lijkt weinig vergeleken met processoren van Intel en AMD (die de 1 GHz al hebben geslecht), maar het is algemeen bekend dat een G3 RISC processor per klokcyclus veel meer werk gedaan kan krijgen dan processoren van genoemde bedrijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-29T00:00:00.000Z Redactie Computable