Brussel heeft twijfels bij overeenkomst

De Europese Commissie heeft Microsoft een waslijst aan bezwaren toegestuurd tegen Microsofts voorgenomen acquisitie van een controlerend aandeel in het Britse kabelbedrijf Telewest.

Met de aankoop van 29,1 procent van de aandelen hoopt de Amerikaanse softwaregigant zich in te kopen in de Europese markt van de opzetkastjes voor Internet-toegang en tegelijk een stevige Europese basis te leggen voor zijn digitale tv-interfacetechnologie.
Brussel is uitermate bezorgd over de mogelijke implicaties die de overeenkomst zal hebben op de Britse kabelmarkt, met name de nieuwe markt van de opzetkastjes. Microsoft zou een 'bottleneck' kunnen creëren in snelgroeiende, nieuwe markten als interactieve tv, Internet-diensten en elektronische handel via de kabel. Dat is de vrees van de Europese commissaris voor mededingingszaken, de Italiaan Mario Monti. Hij baseert die vrees op de recente aandelenacquisities die Microsoft heeft gedaan op de Europese kabelmarkt (waaronder tien miljoen aandelen van het Nederlandse UPC) en op de markt van software voor de nieuwe kabeldiensten.
De bezwaarbrief die Brussel heeft gestuurd, vormt de eerste stap in een uitgebreid Europees onderzoek naar de overeenkomst tussen Microsoft en Telewest. Beide bedrijven krijgen nu de mogelijkheid om te reageren op de door Monti aangedragen bezwaren. Binnen twee maanden mogen de ondernemingen - indien zij dat wensen - hun zaak bovendien bepleiten in een hoorzitting van de Europese Commissie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-29T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.