Nokia: 'Umts in vijf jaar terugverdienen'

Volgens het Finse Nokia, de wereldwijde marktleider op het gebied van mobiele telefoons en aanverwante apparatuur, betalen de hoge kosten die telecom-aanbieders nu moeten betalen voor Umts-licenties zichzelf binnen vijf jaar terug.

Umts (Universal mobile telecommunications system) is de breedband-opvolger van Gprs, op zijn beurt de opvolger van gsm. Momenteel verkopen veel Europese landen daarvoor de frequenties aan de telecombedrijven. Dit geschiedt meestal via een veiling, waardoor de prijzen torenhoog oplopen.
Maar volgens Nokia hoeven de telco's niet bezorgd te zijn of ze ooit nog iets van die investering terugzien. Binnen vijf jaar zal Umts de bedrijven geld gaan opleveren, zo beweren de Finnen. Dat komt grotendeels omdat volgens Nokia de inkomsten-per-gebruiker bij Umts veel hoger zullen liggen als bij gsm. De telco's boeken bij het huidige systeem inkomsten van gemiddeld 40 tot 50 euro per gebruiker per maand. Bij Umts zullen die maandelijkse inkomsten per gebruiker verdubbelen, tot 90 à 100 euro, meent Nokia.
De oorzaak van die inkomstenverdubbeling is dat er met Umts véél meer mogelijk is dan met gsm. Bezitters van een mobiele telefoon gebruiken die momenteel vooral voor spraakverkeer, en voor een enkel SMS'je. Met Umts zal het dataverkeer echter explosief stijgen. Niet alleen omdat het nieuwe systeem is gebaseerd op breedband, maar ook omdat het met Umts mogelijk is 24 uur per dag online te zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-30T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.