Japanse NTT Docomo breidt imperium uit

Telecombedrijf NTT Docomo, dat een paar weken geleden voor vijf miljard euro (elf miljard gulden) een belang nam van 15 procent in KPN Mobile, is in onderhandeling met VoiceStream Wireless, een van de laatste zelfstandige Amerikaanse aanbieders van mobiele telefonie.

Ook in dit bedrijf zouden de Japanners een belang van 15 tot 20 procent willen nemen, wat de Japanners ongeveer evenveel zou kosten als de deal met KPN Mobile.
Een woordvoerder van NTT Docomo weigerde gisteren de berichten over de komende deal te bevestigen, terwijl vice-voorzitter Cregg Baumbaugh van VoiceStream zei dat hij "alleen commentaar wil geven op een overeenkomst, of het nu een overname is of een strategisch partnerschap, wanneer er een getekend contract ligt. En dus heb ik nu geen commentaar".
VoiceStream ontstond vorig jaar uit Western Wireless, maar is sindsdien druk aan het kopen geslagen. In september kondigde het aan het mobiele-telefoniebedrijf Aerial Communications in Chicago te kopen voor drie miljard dollar, terwijl het kort daarvoor gsm-aanbieder Omnipoint aankocht voor twee miljard dollar. VoiceStream heeft daardoor inmiddels drie miljoen abonnees en een netwerk dat zich uitstrekt van New York tot Hawaii en van Houston tot Minneapolis.
De Japanners zijn niet de eerste buitenlandse belangstellenden voor VoiceStream. Eerder al namen giganten als Hutchison Whampoa uit HongKong en het Finse Sonera een aandeel in het bedrijf. Dat is bij elkaar 'maar'anderhalf miljard dollar, terwijl de Japanners drie keer zoveel zouden willen investeren. Het belang in het Amerikaanse bedrijf zou de tweede grote buitenlandse investering van NTT Docomo zijn. In Japan is NTT Docomo bijna alleenheerser op gsm-gebied en ook op wereldschaal gezien is het de nummer één in mobiele telefonie. In technologisch opzicht lopen de Japanners eveneens voorop. Dat was een van de redenen waarom KPN Mobile, zeker na het afketsen van de deal met het Spaanse Telefonica, graag met NTT Docomo in zee wilde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-31T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.