Tien geïnteresseerden in UMTS-frequenties

Staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat heeft tien aanmeldingen ontvangen van bedrijven en organisaties voor de veiling van de vijf Umts-frequenties voor mobiele telefonie.

De staatssecretaris zal binnen vier weken besluiten wie toestemming krijgen om deel te nemen aan de veiling. Begin augustus zal er uitsluitsel zijn wie de frequenties krijgt toebedeeld.
Umts (Universal Mobile Telecommunication System) biedt de mogelijkheid om snel op Internet te surfen en te emailen via mobiele telefoons. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk muziekclips of videobeelden te verzenden en te ontvangen. Communicatie via Umts is tweehonderd keer sneller dan met de huidige mobiele verbindingen.
Het ministerie wil de vijf frequenties veilen omdat zo door de markt wordt vastgesteld wie de meest geschikte koper is. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat wil de vijf frequenties per opbod verkopen, omdat de markt dan zelf bepaalt wie de beste kandidaat is. Het alternatief om zelf aan te wijzen wie de frequentie toebedeeld krijgt, zou volgens de staatssecretaris juridische procedures hebben uitgelokt.
De bedrijven die meedingen moeten minimaal een jaar ervaring hebben met openbare telecommunicatie. Ook moeten zij aan bepaalde jurdische eisen voldoen. De vergunninghouders hebben de verplichting na toekenning zo snel mogelijk te beginnen met het opzetten van hun netwerk. De overheid heeft dat als voorwaarde gesteld. Uiterlijk 1 januari 2003 moeten de eerste mobiele bellers gebruik kunnen maken van het nieuwe netwerk, en binnen vier jaar moet 60 procent van de Nederlanders er gebruik van kunnen maken. De vergunning loopt tot eind 2016.
Minister Zalm van Financien rekent op een opbrengst van twintig miljard gulden bij de verkoop bij opbod. Een vergelijkbare veiling in Groot-Brittannië leverde eerder dit jaar tachtig miljard gulden op.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-06T00:00:00.000Z Redactie Computable