Sun zet eigen standaardenorganisatie op

Sun Microsystems begint zelf een internationaal overlegorgaan van IT-bedrijven om zijn Java-technologie tot de facto standaard te verheffen. Het bedrijf richt twee interim-commissies op om de ontwikkeling van Java te overzien.

Bedrijven als IBM, Hewlett-Packard en Intel hebben hun bedenkingen, omdat Sun in hun ogen nog altijd teveel controle uitoefent over Java.
Sun zet de twee stuurgroepen op om zowel de technologische als de regulatorische ontwikkeling van Java te bepalen. De ene commissie richt zich op de servertoepassingen van deze platformonafhankelijke technologie. De andere houdt zich bezig met de ingebedde mogelijkheden en die voor consumenten.
Deze tijdelijke toezichtscommissies zijn vanaf 19 juni actief en gaan door tot de herfst. Dan organiseert Sun verkiezingen voor de definitieve bezetting van de twee groepen. Onder de huidige leden bevinden zich de Apache Software Foundation, Bea, Caldera, Compaq, Fujitsu, Iona, Inprise, Insignia, Motorola, Nokia, Novell, Oracle, Palm, Philips, Sony en Wind River.
Ook criticasters IBM en HP doen mee. Die twee Java-leveranciers roepen, terzijde gestaan door onder meer Bea, nog altijd om een bedrijfsonafhankelijk toezichtsorgaan voor Java. Deze bedrijven zeggen veranderingen in het Java Community Proces (JCP) van binnenuit te willen bewerkstelligen. "Niet iedereen is het met elkaar eens, maar we moeten toch samenwerken", zegt Scott Hebner, directeure-business bij IBM. De commissies beperken Suns macht over Java wel. Het bedrijf kan niet meer eenzijdig een veto uitspreken over specificaties die het JCP goedkeurt.
Door meer bedrijven te betrekken bij het vernieuwde, uitgebreide JCP hoopt Sun zijn Java tot standaard te verheffen. Eerdere pogingen om dit te bereiken via officiële standaardenorganisaties zijn vorig jaar gestrand. Sun weigerde bij zowel de International Standards Organisation (ISO) als de European Computer Manufacturers Association (Ecma) de uiteindelijke zeggenschap over Java uit handen te geven.
Deze kwestie speelt nog altijd. IBM's Hebner zegt dat het nieuwe JCP in de goede richting gaat, maar nog niet genoeg is. "Technologisch gezien is dit een stap voorwaarts omdat de ontwikkeling van Java nu democratischer wordt bepaald. Maar Sun gaat hiermee nog steeds niet in op het beheer, wat het kernpunt is van de kritiek." Sun beslist nog altijd welke bedrijven onder welke voorwaarden een licentie op Java krijgen. Eén van de grootste bezwaren is dat de Java-producten van licentiehouders bepaalde testen moeten doorstaan en de Java-naam moeten voeren. Sun verdedigt deze eisen vanuit het oogpunt van compatibiliteit, die voor Java van cruciaal belang is. Dit argument zou echter niet doorslaggevend zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-13T00:00:00.000Z Redactie Computable