Internet-economie in VS groeit explosief

Het gaat hard met de Internet-economie in de VS, constateren onderzoekers van de Universiteit van Texas in een gisteren verschenen rapport. Vorig jaar verdubbelde het aantal mensen dat zijn inkomen direct of indirect ontleent aan Internet tot 2,5 miljoen.

De ongeveer drieduizend bedrijven die grotendeels leven van Internet, direct via elektronische handel of indirect via de levering van hard- en software, zetten vorig jaar 62 procent meer om: 524 miljard dollar tegen 322 miljard dollar in 1998.
De snelst groeiende sector vormt de handel via Internet. Via e-handel werd vorig jaar in de VS 171 miljard dollar omgezet tegen 99,8 miljard in 1998, een stijging van 72 procent in een jaar tijd. Maar die stijging kwam vooral omdat steeds meer traditionele bedrijven, zoals het warenhuis Sears and Roebuck, Internet-winkels openden. Bovendien nam B2B een grote vlucht: het inkopen door bedrijven via Internet.
Het onderzoek, dat werd betaald door hardwareleverancier Cisco, bevestigt bevindingen van onder meer het ministerie van handel en Forrester research. Het ministerie maakte maandag bekend dat hoewel de high-tech industrie 'slechts' ruim 8 procent van het bruto binnenlandse produkt van de VS levert, toch wel de groeifactor bij uistek is. Ondanks de relatief kleine betekenis van de sector, zorgt de high-tech in de VS al vijf jaar lang voor ongeveer eenderde van de economische groei.
Forrester Research, een onafhankelijk onderzoeksbureau, kwam in april tot de conclusie dat e-handel in 2003 goed kan zijn voor een omzet van bijna zeven biljoen dollar. Consumenten zullen steeds grotere aankopen via Internet gaan doen, verwacht het bureau. Ondanks de recente sombere voorspellingen over het einde van veel Internet-bedrijven, omdat ze door hun geld heen raken zonder dat ze nieuwe financiers kunnen vinden, houden de Texaanse onderzoekers het er nog steeds op dat volgend jaar al de grens van één biljoen dollar wordt bereikt. Volgens Andrew Winston van de universiteit vn Texas zal de verwachte shake-out de sector ten goede komen omdat de bokken van de schapen worden gescheiden. "De bedrijven die overblijven weten wat ze moeten doen en laten om te overleven. En te groeien".

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-07T00:00:00.000Z Redactie Computable