Internet sleutelrol in rechtspositie vrouw

Toegang tot Internet is van enorm belang om het leven van vrouwen in de 21ste eeuw te verbeteren, heeft de Afrikaanse Gisele Yitamben gezegd op een VN-conferentie over moderne technologie en vrouwenrechten. Yitamben is hoofd van Asafe, een organisatie die vrouwen in het Afrika onder de Sahara helpt eigen bedrijfjes van de grond te krijgen.

Sinds de grote vrouwenconferentie in Peking vijf jaar geleden is de rol van technologie in de internationale handel en communicatie geëxplodeerd door de opkomst van Internet. Maar die ontwikkeling is aan de meeste vrouwen en de ontwikkelingslanden voorbijgegaan, zo constateerde iedereen deze week in New York. De cijfers liegen niet: 90 procent van de surfers woont in de industrielanden, waar maar 15 procent van de wereldbevolking woont. En die surfers zijn vooral mannen: in de VS is 62 procent man, in Brazilië 75 procent, in China 93 procent en in de Arabische landen zelfs 96 procent. "Computers en telefoons zijn mannenzaken in ontwikkelingslanden", constateerde VN-deskundige Sarah Murison, die de toegang tot moderne technologie als het op twee na (armoede en geweld) grootste probleem voor hedendaagse vrouwen noemde.
De VN kunnen met hun financiële beperkingen echter weinig meer doen dan technologiebedrijven lief aankijken. En sommige bedrijven zijn wel gevoelig voor wat image-building op deze manier. Chell.com stelde Asafe veertig duizend dollar in het vooruitzicht om drieduizend vrouwen in het vijftien miljoen inwoners tellende Kameroen toegang tot Internet te verschaffen. Cisco Systems liet bij monde van vice-president Christine Hemrick weten in tien landen, variërend van Zuid-Afrika tot Argentinië, vrouwen te willen helpen om de moderne technologie de baas te worden en zo hun carrièremogelijkheden te vergroten. Maar, waarschuwde Hemrick, met alleen een Internet-cursus ben je er niet.
Ook de Amerikaanse VN-afgezant Richard Holbrooke waarschuwt voor te veel optimisme. Dertig jaar geleden werd vol goede moede begonnen aan agrarische ontwikkelingsprogramma's. "Maar de geavanceerde machines eindigden in de handen van de mannen, niet in die van de vrouwen", aldus Holbrooke. "Dejnieuwe technologie biedt vrouwen in ontwikkelingslanden zeker enorme mogelijkheden, maar het blijft voorlopig de vraagwho is going to control the mouse?"

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.