Tivoli breidt beheer uit naar WAP-apparaten

IBM-dochter Tivoli breidt uit naar nieuwe markten: beveiliging, opslag en beheer van mobiele apparaten. Tijdens Planet Tivoli, de jaarlijkse gebruikersbijeenkomst in Madrid, presenteerde het bedrijf het resultaat van strategische reorganisaties.

Daarnaast kwam het als eerste ontwikkelaar van beheersoftware met producten voor beheer van beveiliging en toegangscontrole voor apparaten die gebruik maken van WAP (Wireless Application Protocol).
De markt voor beheersoftware is nu breder dan de traditionele infrastructuur en applicaties. Naast Internet en e-zakendoen zijn breedband-communicatie enpervasive computing (het oprukken van computers in allerlei apparaten) de belangrijkste drijvende krachten in de beheer-markt. De combinatie van die twee ontwikkelingen leidt ertoe dat steeds meer niet-traditionele apparatuur, zoals GSM-telefoons en handpalm-computers, integraal deel uitmaakt van een bedrijfsnetwerk. Dit, en nieuwe bedrijfsmodellen als die van asp's (application service provider), stelt nieuwe eisen aan netwerkbeheer.
Tivoli, van oorsprong gericht op beheer van grote systemen als OS/390 en gedistribueerde applicaties, is gereorganiseerd om het bedrijf breder te oriënteren. Voorpervasive computing is een apart bedrijfsonderdeel opgezet dat vooral werkt aan beheer van computers die draaien op het Palm-OS. Ook voor dienstenleveranciers is een aparte tak gestart, die steunt op samenwerking met Cisco.
Met de aankondiging van zijn WAP-product neemt Tivoli een voorsprong op zijn grootste concurrent, Computer Associates. CA heeft wel toepassingen voor beheer van mobiele apparaten met zijn vlaggenschip Unicenter TNG, maar voor WAP zijn nog geen aankondigingen gedaan.
Wel heeft CA door zijn agressieve acquisitiebeleid een breder productaanbod dan Tivoli. Ook heeft het meer klanten in het middensegment, waarin Tivoli juist wil groeien. Vlaggenschip Tivoli Enterprise, sinds 1992 op de markt, maakt het bedrijf marktleider met beheersoftware voor grote ondernemingen. De snelste groei zit echter in het middensegment, waar Tivoli met zijn nieuwste producten een groter marktaandeel hoopt te verwerven.
Tijdens de gebruikersconferentie kondigde Tivoli ook samenwerkingsverbanden met andere leveranciers aan. IBM levert samen met Lucent oplossingen aan grote carriers met eigen datacentra en netwerken met een grote bandbreedte. Naast DB2 brengt IBM de beheersoftware van Tivoli mee in deze overeenkomst. Compaq gaat de software voor san-beheer (storage area networks) als oem (original equipment manufacturer) verkopen. EMC integreert Tivoli in zijn eigen Symmetrix opslagproducten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-13T00:00:00.000Z Redactie Computable