Umts-veilingen liggen onder hevig vuur

Het Europese parlement en de Europese Commissie hebben forse kritiek op het veilen van Umts-frequenties. Deze week debatteerde het parlement over een rapport dat stelt dat er in Europa een oneerlijke situatie ontstaat, omdat niet alle lidstaten hun frequenties veilen.

Wanneer het rapport van de parlementaire commissie Industrie wordt aangenomen in het parlement, komt Europees Commissaris Erkki Liikanen (Ondernemingsbeleid en Informatiemaatschappij) onder zware druk te staan om juridische actie te ondernemen tegen enkele lidstaten, waaronder Nederland.
Liikanen heeft al eerder, tijdens een hoorzitting over de toekomst van de telecomsector, toegegeven bezorgd te zijn over de hoge kosten bij de openbare veiling van Umts-frequenties. Binnen de Europese Commissie is onrust ontstaan over de miljarden die de Britse regering heeft binnengehaald met de veiling van frequenties, en over de miljarden die andere regeringen, waaronder die van Nederland, nog hopen te verdienen.
De gang van zaken lijkt in strijd met artikel 11 van de Europese vergunningen-richtlijn. Die stelt dat de vergoedingen die regeringen vragen voor machtigingen, uitsluitend mogen dienen ter dekking van de administratiekosten. De regeringen beroepen zich op een ontsnappingsclausule in artikel 11, waarin bepaald wordt dat voor schaarse hulpmiddelen een uitzondering gemaakt mag worden.
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat laat in een reactie weten geen reden te zien het verdelingsmechanisme te veranderen. Het ministerie voelt zich gesterkt door een uitspraak van Commissievoorziter Prodi, die gezegd heeft veiling het beste mechanisme te vinden.
Ondertussen is op de World Radio Conference, vorige week in Istanbul, besloten meer bandbreedte beschikbaar te stellen voor mobiele breedbandtoepassingen. Vanaf 2008 komen meer frequenties vrij voor de derde generatie mobiele communicatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-16T00:00:00.000Z Redactie Computable