IBM stuit op problemen Java-ontwikkeling

Ontwikkelproblemen en een gewijzigde marktvraag dwingen IBM reeds aangekondigde Java-technologie uit te stellen. IBM's San Francisco-project (SF), een raamwerk van Java-componenten voor bedrijfsautomatisering, krijgt hierdoor voorlopig geen ondersteuning voor Enterprise Java Beans (EJB's).

Dit meldde IBM op Suns Java One conferentie in San Francisco. IBM volgt nu een andere strategie om een breder scala aan Java-componenten te ontwikkelen. Dit initiatief, Websphere Business Components, zal - in tegenstelling tot Suns EJB-technologie - alleen functioneren in combinatie met IBM's eigen software.
Volgens IBM is Sun medeverantwoordelijk voor de uitgestelde EJB-ondersteuning voor SF. Sun kwam pas in december 1999 met de specificaties voor de uiteindelijke uitvoering van EJB. Daardoor had IBM te weinig tijd om zijn ontwikkelwerk rond te krijgen, aldus marketingdirecteur Steve Rosenberg. Sun wijst deze kritiek van de hand.
IBM's strategiewijziging heeft als direct gevolg een uitstel van meerdere maanden voor de EJB-ondersteuning in SF. Big Blue werkt sinds 1995 aan dat project, wat een raamwerk vormt voor bedrijfstoepassingen op basis van Java. Dit moet het mogelijk maken dat diverse softwareleveranciers elk hun ontwikkelwerk concentreren op een specifieke toepassing of marktsector.
Vervolgens kunnen gebruikers de applicaties en applicatiedelen middels IBM's raamwerk naar keuze aan elkaar koppelen om een bedrijfsautomatiseringssysteem op maat te vormen. SF is dus een server-omgeving voor Java-applicaties. De EJB-technologie van Java-schepper Sun dient ook voor Java-toepassingen op zware servers die verschillende applicaties en platformen met elkaar verbinden. Zo is oudere softwarecode te verpakken in een Java Bean om te werken met modernere systemen.
IBM's ambitieuze SF-project liep in 1998 al flinke achterstand op wegens het ontbreken van ondersteuning voor EJB's. Dat terwijl IBM veel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de specificaties voor die Java-technologie. In juni 1999 onthulde het bedrijf plannen voor een nieuwe SF-versie, die het mogelijk maakt bestaande applicaties om te zetten in EJB's.
Op de Java One conferentie kwam naar buiten dat de SF-initiator de ontbrekende ondersteuning nog altijd niet rond heeft. Rosenberg zegt dat de oorzaak ligt bij tegenvallende vraag van klanten naar EJB. "De klanten waar wij mee praten, bleken geen grote behoefte te hebben aan EJB-ondersteuning. Dus liggen onze prioriteiten nu anders."
Hij zegt dat IBM de reikwijdte van het project verbreedt om ook kant-en-klare Java-applicaties voor specifieke industriesectoren te omvatten. Eerst zijn banken en verzekeringsmaatschappijen aan de beurt. Daarna volgen componenten voor productiebedrijven. Daarnaast wil IBM juist meer algemene SF-onderdelen ontwikkelen, waaronder software voor het beheer van klantenrelaties (crm). Die programmatuur komt eind dit jaar op de markt, zo zegt Rosenberg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-19T00:00:00.000Z Redactie Computable