MP3.com schikt met platenindustrie

Na maandenlang juridisch getouwtrek lijken MP3.com en de Amerikaanse platenindustrie eindelijk de vredespijp te gaan roken.

MP3.com heeft afgelopen vrijdag een schikking getroffen met Warner Brothers en BMG, twee van de platenmaatschappijen uit wier naam de Recording Industry Association of America (Riaa) een rechtszaak had aangespannen tegen de muziek-website. In april dit jaar bepaalde een rechter in New York dat enkele diensten die MP3.com op Internet aanbiedt de auteursrechten van de platenmaatschappijen schenden.
De omstreden diensten maken het mogelijk om via de website naar muziek te luisteren, mits de gebruiker het origineel in zijn bezit heeft.
Het bedrijf legde hiervoor een database aan met tachtigduizend albums. Vlak na de rechterlijke uitspraak stelde het een groot deel van de dienst buiten werking.
Binnenkort zal muziek van BMG- en Warner Brothers-artiesten op te halen zijn via MP3.com. De schikking omvat naast die licenties ook een financiële tegemoetkoming aan de platenmaatschappijen wegens het ongeoorloofd aanbieden van hun muziek in het verleden. Hoewel de bedragen niet openbaar gemaakt zijn, spreekt het geruchtencircuit over bedragen van twintig miljoen dollar voor Warner en tachtig miljoen voor BMG. Daarnaast betaalt de muziek-website volgens bronnen ruim drie cent voor ieder nummer dat gebruikers er reserveren, en een halve cent voor iedere keer dat een nummer wordt beluisterd.
Hoewel MP3.com dankzij deze doorbraak weer een stap verder is gekomen op zijn lange weg van piraat naar geaccepteerd bedrijf, liggen nog vele onderhandelingen in het verschiet. Sony en Seagram zijn twee van de maatschappijen waarmee de muziek-website nog tot overeenstemming moet komen. Voor eventuele schikkingen heeft het bedrijf nog ongeveer 350 miljoen dollar beschikbaar. Die gelden zijn voortgekomen uit de recente beursgang. De koers van het aandeel MP3.com schoot overigens meteen na de bekendmaking van de schikking omhoog.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-13T00:00:00.000Z Redactie Computable