Effect Microsoft-splitsing snel zichtbaar

De splitsing van Microsoft in een besturingssysteem-bedrijf en een applicatie-bedrijf heeft verstrekkende gevolgen. De twee ondernemingen zullen intern hard concurreren. Daardoor ontstaan kansen voor derde partijen. Via een omweg lijken de beoogde doelen toch werkelijkheid te worden. KPN Telecom en RDW bevestigen dit.

De gevolgen van de splitsing zijn volgens Ferdinand Geuther, business consultant bij KPN Telecom, te vergelijken met het verzelfstandigen van onderdelen van de NS en het splitsen van de voormalige PTT's. "Het duurt jaren voor dergelijke bedrijven zo'n drastische reorganisatie te boven zijn. In de praktijk leidt de nieuwe manier van werken tot grote interne concurrentie, waardoor derde partijen kansen krijgen." De Microsoft-juristen zullen de splitsing zoveel mogelijk vertragen, zo stelt Geuther. "Bedrijven als Oracle en Sun zitten op het vinkentouw en zijn nu al klaar om de concurrentie aan te gaan. Het is de vraag of zij het kunnen uitzingen tot de splitsing een feit is."
Arco Groothedde, hoofd automatisering van de Rijksdienst voor het Wegverkeer, zegt dat de RDW pas echt kan reageren als de gevolgen van een eventuele splitsing duidelijk zijn. Hij verwacht als positief effect dat er een marktwerking ontstaat, doordat andere leveranciers de concurrentie aan kunnen en durven. Hij benadrukt dat de gevolgen pas op langere termijn merkbaar zullen zijn. Hoewel veel softwareleveranciers stellen dat een applicatie maar twee jaar mee gaat, is dat in de praktijk minstens vier jaar. "Daarom duurt het nog jaren voor concurrenten echt een kans krijgen." Groothedde volgt de ontwikkelingen nauwlettend, maar bereidt nog geen acties voor om naar andere leveranciers over te stappen.
In april sloot Microsoft een wereldwijde licentie-overeenkomst voor drie jaar met ING Group voor alle negentigduizend medewerkers. Deze deal biedt ING de mogelijkheid de infrastructuur volledig te standaardiseren op Microsoft-desktops en -servers. ING koos voor standaardisatie op Microsoft-technologie om drie redenen: kosten besparen en standaardiseren; de zekerheid dat de organisatie nu volledig met Microsoft-software werkt; en betere samenwerking tussen de diverse eenheden. Projectleider Ton Gout stelt dat in het contract rekening is gehouden met een mogelijke splitsing. Nu bekijkt ING wat de mogelijke gevolgen zijn van een splitsing, maar Gout kan hierover nog geen uitspraak doen.
Uit een vorige maand gehouden onderzoek vanInformation Week blijkt dat twee op de vijf IT-managers terughoudend zijn bij de aanschaf van Microsoft-producten als de splitsing een feit is. Het aantal respondenten dat geen invloed verwacht op hun aankoopplannen, daalde binnen een maand met eenderde naar 55 procent. Een Microsoft-woordvoerder stelt als reactie: "Het is nog niet duidelijk wanneer de splitsing er komt. Daarom zijn voorspellingen alleen maar hypothetisch."
Intussen doet Microsoft er alles aan om klanten te winnen. Het in Californië gevestigde Goinvest.com, leverancier van financiële data, werd overgehaald zijn Linux-servers te vervangen door Windows 2000. "Wij kregen voor miljoenen aan gratis software en dienstverlening", stelt ceo Jeff Fenley. Dat is een opvallendeincentive voor een bedrijf dat vorig jaar geen winst maakte en dit jaar drie miljoen dollar denkt om te zetten. "Mijn IT-afdeling van drie man is nu doelmatiger bezig dan wanneer ze de problemen moeten oplossen in heterogene omgevingen", verdedigt Fenley zijn overgang.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-26T00:00:00.000Z Redactie Computable