Aanklacht tegen 'Love-bug'-vespreider komt

Deze week wordt in Manila, Filipijnen, de aanklacht bekend gemaakt tegen Onel de Guzman, de informaticastudent die ervan wordt verdacht het 'I Love You' computervirus in omloop te hebben gebracht.

De Filippijnse justitie heeft het onderzoek naar de jongen afgerond en zegt voldoende bewijzen te hebben dat De Guzman volledig verantwoordelijk is voor zowel het ontstaan als de verspreiding van het virus. De verdachte heeft zelf in het openbaar toegegeven het virus per ongeluk los te hebben gelaten op Internet maar wil niet zeggen of hij het virus ook heeft gemaakt.
Omdat in de Filippijnen relatief weinig bedrijven computers en Internet gebruiken, is de informaticawetgeving er slecht ontwikkeld. Pas deze maand wordt de eerste echte computerwet er aangenomen. Waarschijnlijk wordt de Guzman daarom mild gestraft voor het maken van het virus. Hij wordt aangeklaagd wegens fraude en riskeert daarmee een maximale gevangenisstraf van zes jaar.
Het 'I Love You' virus dat op 4 mei over het Internet dwaalde, heeft miljoenen gebruikers van Microsoft Outlook aangevallen. In Nederland zouden volgens het onderzoeksbureau Pro Active zo'n 270.000 computergebruikers het virus hebben ontvangen, waarna 20.000 mensen het bestand daadwerkelijk hebben geopend en zo het virus verder verspreid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-14T00:00:00.000Z Redactie Computable