Microsoft vergroot zijn aandeel in UPC

Microsoft lijkt zich niet echt druk te maken over het onderzoek dat de Europese Unie heeft ingesteld naar de plannen van de Amerikaanse softwaregigant om vaste voet aan de grond te krijgen op de Europese kabelmarkt.

Gisteren maakte de onderneming uit Redmond, Washington, bekend dat ze een optie heeft genomen op 5,7 miljoen aandelen van het vanuit Nederland opererende kabelbedrijf UPC. Daarmee zou Microsoft haar aandeel in UPC verhogen van zeven naar acht procent. De extra aandelen kosten de onderneming 53,2 miljoen dollar.
De Europese Unie bekijkt de investeringen door Microsoft in Europese kabelbedrijven met de nodige scepsis. Brussel heeft bijvoorbeeld ernstige twijfels bij Microsofts voorgenomen acquisitie van een controlerend aandeel in het Britse kabelbedrijf Telewest. Met de aankoop van 29,1 procent van de aandelen hoopt de software-onderneming zich in te kopen in de Europese markt van de opzetkastjes en tegelijk een stevige Europese basis te leggen voor zijn digitale tv-interfacetechnologie.
De Europese commissaris voor mededingingszaken, de Italiaan Mario Monti, is uitermate bezorgd over de mogelijke implicaties die de overeenkomst zal hebben op de Europese kabelmarkt, met name de nieuwe markt van de opzetkastjes. Microsoft zou een'bottle-neck' kunnen creëren in snelgroeiende, nieuwe markten als interactieve tv, Internet-diensten en elektronische handel via de kabel.
Monti heeft Microsoft daarom een brief gestuurd waarin hij al zijn bezwaren opsomt. Die bezwaarbrief was de eerste stap in een uitgebreid Europees onderzoek naar de overeenkomst tussen Microsoft en Telewest. De uitkomsten van dat onderzoek hebben wellicht ook consequenties voor de relatie tussen Microsoft en UPC.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-14T00:00:00.000Z Redactie Computable