Sap en Commerce One samen op digimarkten

Sap gaat samenwerken met Commerce One in de ontwikkeling van handelsplatformen. De softwaremaker uit het Duitse Walldorf onderstreept de samenwerking door de komende drie jaar voor 250 miljoen dollar aandelen Commerce One te kopen; goed voor een belang van naar schatting 2,5 procent.

Sap en Commerce One maakten het nieuws woensdag op de Sapphire-conferentie van Sap in Las Vegas bekend. Waarnemers gingen al langer uit van de nu aangekondigde samenwerking. Het Duitse bedrijf stak al eerder geld in Commerce One, gevestigd in Walnut Creek in de staat Californië.
Vooral de koppeling van Commerce One met Sap Markets, de in maart opgerichte dochteronderneming die zich bezighoudt metprocurement, wordt met spanning tegemoet gezien. De bundeling brengt de capaciteiten van Commerce One voor wat betreftfront-end systemen en die van Sap opback-end gebied bij elkaar. De samenwerking kan rekenen op een kritische blik van Oracle en Ariba.
Ariba heeft zich al op een concurrentiestrijd ingesteld in de vorm van een eigen alliantie met IBM en i2 Technologies. Dave Boulanger, onderzoeksdirecteur voor Sap in Boston gaat ervan uit dat Oracle zich bij dit samenwerkingsverband zal aansluiten, waardoor twee grote blokken ontstaan.
Op zijn beurt kan de krachtenbundeling met Sap voor Commerce One problemen opleveren waar het gaat om zijn andere allianties. Op erp-gebied werkt het bedrijf sinds enige maanden samen met Peoplesoft. De vraag is op het bedrijf de samenwerking met twee grote erp-leveranciers staande kan houden.
Sap kondigde aan ook samen te gaan werken met Poet. Dit bedrijf koppelt zijn procurement-product Ecatalog Suite aan R/3 van Sap. Bedrijven die met R/3 werken, krijgen zo de mogelijkheid productinformatie tussen de twee systemen uit te wisselen. Een geïntegreerde versie van Ecatalog Suite in R/3 zou al op korte termijn beschikbaar komen.
Al met al onderstrepen de aangekondigde vormen van samenwerking de gewijzigde Sap-strategie. Het voorheen gehanteerde beleid van het zo veel mogelijk zelf ontwikkelen van producten is ingeruild voor een politiek die veel meer uitgaat van samenwerking met sterke spelers op deelgebieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-16T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.