Opslag niet op servers maar in netwerk

Merrill Lynch & Co. heeft zware kritiek op de strategie van de grote serverproducenten. Volgens het onderzoeksbureau mikken bedrijven als IBM, Sun en Compaq te zeer op opslagcapaciteit op de server.

De producenten kunnen zich beter richten op Storage area networks (San), zo stellen Steve Milunovich en John Roy van Merrill Lynch. De twee, respectievelijk directeur Securities Research and Economics en directeur van de Technology Group van het bedrijf, ventileerden hun mening tijdens een persbijeenkomst in New York.
92 Procent van de markt voor gegevensopslag wordt momenteel nog gevormd door de zogenaamde server-verbonden opslag. Deze markt groeit echter niet meer dan één procent op jaarbasis, zo concludeerden Milunovich en Roy. De jaarlijkse stijging in verkopen van San ligt op 67 procent. Genoemde 'grote drie' zijn met name actief in de eerste markt.
,,Zij hopen dat bedrijven doorgaan met het aanschaffen van systemen die leunen op de server'', aldus Milunovich. ,,Maar dat zal niet gebeuren. Zij 'schalen' niet en zijn niet betrouwbaar genoeg.'' Alle inspanningen als het gaat om schaalbaarheid en zekerheid richten zich nu op de netwerken.
De analisten van Merrill Lynch zien dan ook niets in de aankondiging van Sun Microsystems afgelopen woensdag. Het bedrijf kondigde aan te komen met een vernieuwd geheugen, dat in staat is 88 miljard megabyte aan gegevens te bevatten.
Sun stelt daarmee de verhevigde concurrentie in de opslagmarkt het hoofd te willen bieden. De producent gaat ervan uit dat door de groei van het Internet de vraag naar opslagcapaciteit voor computergegevens op de server fors zal blijven stijgen. Sun gaat uit van een totale markt van 46 miljard dollar binnen enkele jaren.
Milunovich en Roy delen de mening dat de vraag naar opslagcapaciteit de komende jaren fors zal groeien. Zij lieten weten dat Double Click dagelijks 250 Gigabytes aan opslagruimte (goed voor 750.000 digitale foto's) aan zijn netwerk toevoegt. De groei zal volgens de twee echter vooral gaan naar de San. Tot de tijd dat San en Nas (Network attached storage) in elkaar opgaan, zullen bedrijven als EMC en Network Appliance goed boeren, zo is de inschatting van de analisten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-16T00:00:00.000Z Redactie Computable