Critici: metadata-standaard Oracle ingehaald

Oracle lanceert komende herfst een nieuw programma voor het uitwisselen van informatie tussen verschillende applicaties voor kennismanagement. Volgens analisten is de standaard die Oracle daarbij gebruikt, het Common Warehouse Metamodel (CWM), achterhaald.

Dit onderdeel van het OMG-programma (Object Management Group), gericht op het gebruik van metagegevens, is inmiddels ingehaald door XML. Dat formaat is zover uitontwikkeld dat het uitstekend als een standaard kan dienen voor het schrijven van interfaces tussen kennismanagement-programma's.
Volgens directeur Tom Murphy van de Meta Data Coalition, een organisatie die concurreert met de OMG, is het onwaarschijnlijk dat CWM op de lange termijn invloed uitoefent op de ontwikkeling van applicaties voor kennismanagement. Het gebrek aan een brede toepassing van databasemanagement-programma's zou een veelvuldige toepassing van CWM tegenhouden.
Oracle is het hier niet mee eens. Michael Howard, vice-president van de afdeling voor kennismanagement, wijst erop dat XML niet meer is dan een verzameling specificaties, die nog wel ingebed moeten worden in toepassingen. "XML is als de Engelse taal. Je kunt zeggen dat Engels de meest gebruikte taal is, maar je hebt naast woorden ook een grammatica nodig."
CWM wordt niet ondersteund door Microsoft, die zich houdt aan de concurrerende OIM-standaard (Open Information Management). Als meerdere onafhankelijke softwareleveranciers op het gebied van kennismanagement en datahulpmiddelen voor deze standaard kiezen, kan dit formaat aan belang winnen. Oracle ziet weinig in OIM, omdat Microsoft geen grote speler is op dit gebied. Volgens Howard hebben Oracle en IBM samen 80 procent van de markt op het gebied van kennismanagement in handen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-19T00:00:00.000Z Redactie Computable