Slapend 'stages.worm-virus' is ontwaakt

Een nieuw computervirus dat de afgelopen twee weken 'slapend' heeft doorgebracht, is nu wakker geworden en verspreidt zich langzaam maar zeker over de gedigitaliseerde wereld. Beveiligingsexperts hebben nog niet de hoogste alarmfase uitgeroepen, maar wel de zwaailichten alvast aangezet.

Het zogeheten 'stages.worm-virus' bevindt zich in email-aanhangsels van berichtjes met twaalf verschillende onderwerp-regels, waaruit er steeds willekeurig één wordt gekozen. Onder die twaalf zitten titels als 'funny', 'life-stages' en 'jokes'. Net als het beroemde 'Iloveyou'-virus en de Melissa-virussen vermenigvuldigt het stages.worm-virus zich via het Outlook Express-programma van Microsoft. Bovendien richt het virus zich op IRC (Internet Relay Chat) en op de ICQ-IM-dienst (instant messaging) van America Online. Het aanhangsel heeft de naam life_stages.txt. De werkelijke extensie van het attachment is echter 'shs' (shell script). Dergelijke extensies worden zelden weergegeven en zijn dus gemakkelijk te vermommen.
Overigens lijkt het erop dat het virus de harde schijf en de programmatuur met rust laat. Het kan zich echter in principe zó snel vermenigvuldigen dat de beveiligingsexperts vooral bezorgd zijn vanwege mogelijke overbelasting van mailservers. Het virus zendt zichzelf namelijk door naar alle email-adressen die het vindt in het adresboek van een geïnfecteerde computer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-20T00:00:00.000Z Redactie Computable