Microsoft mist boot bij IM-standaardisatie

De Instant Messaging and Presence Protocol-werkgroep (Impp) van de Internet Engineering Task Force (Ietf) heeft acht voorstellen binnengekregen voor een standaardprotocol voor Instant Messaging (IM).

Alle belangrijke spelers op de IM-markt hebben een protocol ingediend, behalve één. Microsoft lijkt de boot te hebben gemist.
De deadline voor het indienen van IM-protocollen voor mogelijke standaardisatie verstreek afgelopen donderdag. Op de valreep diende donderdagmiddag marktleider America Online (AOL) zijn Imxp in bij de Impp-werkgroep. Imxp is een protocol-framework dat interoperabiliteit mogelijk maakt tussen de AOL Instant Messenger-dienst (AIM) en concurrerende IM-systemen. Daarmee trok AOL veel internationale aandacht, want het bedrijf kwam tot nu toe met name in het nieuws doordat ze dergelijke interoperabiliteit voor concurrenten steeds onmogelijk maakte. Het blokkeerde AIM voor andere IM-diensten als Cmgi's Tribal Voice, Microsofts MSN Messenger, Prodigy en onlangs nog Messenger 2.5 van de jonge Internet-onderneming Odigo.
Het voorstel van AOL pleit nu voor het standaard openen van de server-server-protocollen. Toch wil America Online niet volledig haar greep verliezen op de IM-diensten. In haar ogen moeten de client-server-protocollen dan ook eigendom blijven van de aanbieders van die diensten.
Microsoft is altijd pleitbezorger geweest van interoperabiliteit op het gebied van IM, niet in de laatste plaats omdat het marktleiderschap van AOL de software-onderneming uit Redmond een doorn in het oog is. Vorige zomer was er nog sprake van een ware IM-oorlog tussen AOL en Microsoft. De laatste gooide na enige tijd de handdoek in de ring, maar bleef roepen dat interoperabiliteit absoluut noodzakelijk was.
Nu die interoperabiliteit er werkelijk lijkt te komen, is Microsoft niet van de partij. De onderneming diende weliswaar al in november 1997 (!) haar RVP-standaard (rendezvous protocol) in bij de Ietf, maar voor de standaardisatie van IM heeft de Impp-werkgroep een nieuwe ronde uitgeschreven, waarbij eerder ingediende protocollen niet zijn meegenomen. Het is dus goed mogelijk dat Microsoft straks een vorm van IM-interoperabiliteit krijgt 'opgedrongen' die in feite wordt gedicteerd door zijn grootste concurrent, America Online. Het AOL-voorstel is weliswaar slechts één van de acht, maar nu al is duidelijk dat het in Impp-kringen zéér positief is ontvangen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-20T00:00:00.000Z Redactie Computable