AMD opent aanval op Intel met Duron

AMD komt vandaag uitgekomen met een goedkope processor die de positie van de processorfabrikant ten opzichte van concurrent Intel aanzienlijk zal verstevigen. De processor krijgt een 600, 650 en 700 MHz uitvoering, die respectievelijk 112, 154 en 192 dollar zullen kosten.

De verwachting is dat de Duron beter presteert dan zijn equivalent, de Celeron van Intel.
De Duron is uitgevoerd met een 200 MHz systeembus, terwijl de Celeron van Intel het met een langzamere bus van 66 MHz moet doen. Ook heeft AMD een cachegeheugen van 192 Kb aangebracht op de Duron. De Celeron moet het doen met een cachegeheugen van 160 kB. Benchmark-gegevens van AMD zouden uitwijzen dat de chip bij een aantal zakelijke en privé toepassingen beter presteert dan de Celeron.
De eerste PC�s met de Duron-chip zijn niet eerder te verwachten dan volgende maand. Reden voor de vertraging is niet zozeer het gebrek aan de chip zelf als wel de componenten, waaronder moederborden, die nodig zijn voor de installatie van de processor. De Duron gebruikt een socket-A pakket dat afwijkt van de Slot-A connectie, die tot nu toe in de meeste Athlon processoren van AMD gebruikt is. De Duron kan hierdoor niet hetzelfde moederbord gebruiken als de Athlon.
Compaq is de eerste fabrikant die de chip zal opnemen in een computer voor de Amerikaanse markt. Fujitsu Siemens heeft een Europese computer met de nieuwste chip van AMD in de planning. Verder zijn ook HP en IBM van plan om de chip op te nemen in nieuwe systemen.
Intel kondigde begin juni nieuwe energiebesparende Celeron en Pentium III processoren met kloksnelheden van respectievelijk 500 MHz en 600 MHz. De introductie van de processoren voor notebook-PC's is de grootste lancering van mobiele chips die ooit heeft plaatsgevonden. Intel hoopt met de introductie de prestaties van notebooks te bevorderen en daarnaast klanten meer opties te bieden op het vlak van energiebesparing. Intel wil inspringen op het veranderende notebook-landschap. Was een notebook vroeger vooral een vervanger van de desktop-computer, tegenwoordig is er steeds meer vraag naar notebooks die de desktop thuis kunnen aanvullen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-20T00:00:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.