Timesten RDBMS moet e-handelssite versnellen

Hoewel bandbreedte meestal de schuld krijgt, is het vaak de infrastructuur rond een website die de oorzaak is van vertragingen. De servers, de applicatie en de achterliggende databases spelen allemaal een belangrijke rol.

Timesten, een zelfstandige dochter van HP, levert een Rdbms-systeem (relationeel database management systeem) dat dynamisch opgebouwde websites aanzienlijk sneller laat presteren.
Uit onderzoek blijkt dat consumenten afhaken als ze meer dan tien seconden moeten wachten op het laden van een pagina of het uitvoeren van een taak. Websites waarop de informatie dynamisch opgebouwd wordt aan de hand van databases presteren slecht als de databaseserver de informatie rechtstreeks levert. Websites waar gebruikersprofielen, crm-informatie (customer relationship management) of bijvoorbeeld elektronische winkelwagens in het geding zijn, functioneren beter als de informatie zich dichter bij de internetter bevindt.
Checkout.com, een website die amusement levert op basis van voorkeuren die gebruikers aangegeven hebben, wil zijn bezoekers niet te lang laten wachten voordat het hoofdscherm tevoorschijn springt. Conventionele Rdbms-systemen zijn te traag om deze gegevensintensieve toepassingen goed te laten presteren, omdat de informatie uit de centraal opgeslagen database getrokken moet worden.
De softwareproducten van Timesten zorgen voor een prestatieverbetering van dynamisch opgebouwde websites. De kern van het product Front-Tier bestaat uit een Rdbms-systeem (relationeel database management systeem) dat in zijn geheel in het geheugen van de applicatieserver geladen is. Bestaande Rdbms-technieken verhogen de prestaties door gegevens te bufferen in het geheugen, waardoor minder tijd uitgetrokken hoeft te worden voor het wegschrijven van informatie. Front-Tier laadt alle informatie in het geheugen, waardoor de processor geen tijd hoeft vrij te maken voor het wegschrijven van gegevens vanuit de buffer. Resultaat is dat bezoekers van websites te maken krijgen met aanzienlijk verkorte wachttijden. In het geval van Checkout.com duurt het een seconde voor de startpagina opgebouwd is aan de hand van het gebruikersprofiel.
Timesten heeft dein-memory databasetechnologie, zoals het bedrijf het zelf noemt, ooit ontwikkeld voor voice-over-IP toepassingen. Een IP-gestuurd netwerk moet het razendsnel opvragen van gegevens uit de database ondersteunen, wil het telefoonverkeer geen hinder ondervinden van het opvragen van informatie uit grootschalige databases. Deze techniek blijkt ook bruikbaar op het gebied van interactieve websites.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.