Proef met email vanuit onderzeeboot geslaagd

De Amerikaanse marine heeft aangetoond dat draadloos toegang tot Internet onder water nu ook mogelijk is. Eind mei heeft de onderzeeër USS Dolphin een email verstuurt terwijl hij meer dan honderd meter onder water voer.

Gegevens versturen onder water is verraderlijk, omdat water ironisch genoeg een uitermate goed medium is voor overdracht van geluid en daarmee van informatie. Omdat geluidsgolven honderden kilometers ver te horen zijn, is de oceaan vergeven van lawaai. Het filteren van geluid uit een specifieke bron is moeilijk, omdat hetzelfde geluid van diverse kanten kan komen. Het terugkaatsen van geluid via de zeebodem of andere objecten en ook via waterlagen, die gescheiden zijn door temperatuurverschillen, veroorzaakt echo's, die onder water ver kunnen dragen.
De Amerikaanse marine maakte voor het versturen van de email gebruik van akoestische modems van de firma Benthos. De modems zijn aangebracht onder boeien, waarin de benodigde software opgenomen is. Deze apparatuur filterde de verzonden email uit het rumoerige water en stuurde het via een satelliet door naar de kust. De gegevens kropen niet sneller dan 2400 bps (bits per seconde) door het water, maar directeur John Coughlin van Benthos verzekerde dat de volgende generatie modems vier keer zo snel zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.