IBM ontwikkelt chip die minder geheugen eist

IBM is er na vijf jaar onderzoek in geslaagd om een techniek te ontwikkelen waarmee servers en computers minder gebruik hoeven te maken van het geheugen. Het bedrijf gebruikt voor de technologie een caching-systeem dat frequent gebruikte informatie en instructies opslaat in een cache dichtbij de processor.

Minder vaak gebruikte gegevens en instructies blijven wel in het geheugen opgeslagen, zij het verdicht.
Deze techniek, die IBM de naam MXT (memory expansion technology) heeft gegeven, versnelt de prestaties van de hardware aanzienlijk en zorgt ervoor dat machines uiteindelijk met minder geheugen toch dezelfde prestaties kunnen leveren. Volgens een woordvoerder van IBM is MXT tienduizend keer sneller dan bestaande softwarematige compressietechnieken voor geheugen.
De techniek is in eerste instantie ontwikkeld voor grote serversystemen, die bij isp's of asp's (application server providers) draaien. De technologie, die in licentie ondergebracht is bij Serverworks, is in eerste instantie gericht op de Intel-markt. Op termijn moet het ook beschikbaar komen voor andere platformen. IBM's eigen Intel-serverlijn moet binnen een jaar van de technologie kunnen profiteren. Het bedrijf is van plan om MXT voor elk apparaat dat een processor heeft geschikt te maken.
Hoewel de prijzen voor geheugen flink gedaald zijn, verwacht het concern dat bedrijven zeker oren hebben naar een product dat de huidige capaciteit beter inzet. De prijs van servergeheugen ligt nog steeds rond de twee tot 2,5 duizend dollar per gigabyte en draagt voor 40 tot 70 procent bij aan de prijsstelling van servers. Klanten kunnen het geld dat ze uittrekken voor geheugen halveren of twee keer zoveel capaciteit inkopen met de nieuwe techniek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-27T00:00:00.000Z Redactie Computable