Palm lanceert mobiele Internet-kit

Palm lanceerde tijdens de PC Expo in New York deze week de mobiele Internet-kit. Het bedrijf hoopt hiermee het aantal gebruikers van draadloze Internet-toegang te vergroten.

Het software-modem stelt gebruikers in staat met een mobiele telefoon via een infrarood-connectie toegang te krijgen tot Palm.net. Volgens Alan Kessler, coo (chief operations officer) platform en producten van Palm, zal de kit niet meer dan vijftig dollar gaan kosten en is het voor eind dit jaar al verkrijgbaar. De software omvat Palms web-vertaal technologie (web clipping), een email-client en ondersteuning voor SMS (Short Messaging Services) en WAP (Wireless Application Protocol). Volgens Kessler is de WAP-ondersteuning met name van belang voor de Europese consumenten.
De kit is een eenvoudige oplossing voor het verkrijgen van draadloze toegang tot een 'niet-aangesloten' Palm apparaat en is toepasbaar op 97 procent van de Palm-computers. Uitzonderingen zijn de Palm IIIe en oudere apparaten die gebruik maken van een besturingssysteem ouder dan versie 3.5. Er zijn inmiddels vierhonderd draadloze applicaties op de markt die in staat zijn informatie van Palm.net te downloaden. Er hebben zich al 37 contentpartners aangemeld, waaronder America Online, Ticketmaster en Moviefone.
Ondanks de enorme hype rond de Internet-kit behoort deze software tot de eerste generatie van draadloze implementaties. De maximale infrarood-connectie tussen een Palm en een mobiele telefoon beslaat een afstand van ongeveer een meter. Telefoon en palmtop moeten gebruikt worden op een stabiel oppervlak. Ook de gegevens-overdracht is behoorlijk langzaam; 8 tot 9 Kbps. Microsofts partners daarentegen bieden snellere Cdpd-kaarten voor de Pocket PC-apparaten. Volgens Kessler weegt de gebruiksvriendelijkheid van de Palm-oplossing op tegen de snelheid van andere apparaten.
Tijdens de PC Expo nam ook Jeff Hawkins, voorzitter en oprichter van Handspring, de gelegenheid zijn mening te profileren. De vader van de Palmtop-computer bleek helemaal niet zo enthousiast over de draadloze applicaties die momenteel verkrijgbaar zijn. Hawkins vindt dat consumenten 'slimme telefoons' kopen vanwege de betere geluidskwaliteit, en niet zozeer vanwege de draadloze datatoegang. "De meeste gebruikers maken geen gebruik van alle mogelijkheden, zoalsspeed-dailing enconference calling. Zij weten simpelweg niet hoe ze deze functies moeten gebruiken."
Hawkins' oplossing is integratie van de pen-gebaseerde interface van het PalmOS in toekomstige Handspring-apparaten. Dit zou de gebruiker gemakkelijke toegang tot deze functies moeten bieden. "Het probleem ligt niet bij de draadloze data, maar bij de producenten. Het zal nog wel een paar jaar duren voordat netwerken van mobiele telefoons effectief kunnen omgaan met stem en data." Handspring werkt momenteel aan een radio clip-on voor een mobiele telefoon, die eind dit jaar op de markt moet verschijnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.