Larry-gate: Oracle bespioneert Microsoft

Larry Ellison, topman van Oracle, laat de gangen van Microsoft nagaan door het onderzoeksbureau IGI (Investigate Group International). Een 'Larry-gate' dreigt te ontstaan. Overigens zegt Ellison zelf alleen op de achtergrond geopereerd te hebben.

De directeur van het onderzoeksbureau IGI, Terry Lenzer, is bekend als onderzoeker van Nixons misstappen in het Watergate-schandaal in de jaren zestig. Het bedrijf heeft in opdracht van Oracle de gangen van de handelsorganisatie Association for Competitive Technology, van het Independent Institute of Oakland en het Independent Institute and the National Taxpayers Union onderzocht door ondermeer te snuffelen in het afval van deze organisaties. De spionage kwam aan het licht toen de handelsorganisatie Association for Competitive Technology lucht kreeg van een steekpenning aan vuilnismannen die het afval van de organisatie afvoerden.
Vorig jaar juni plaatste het Independent Institute of Oakland, dat bekend staat als een instituut dat de vrije handel promoot, paginagrote advertenties in de Washington Post en de New York Times om Microsoft te ondersteunen in de monopolierechtszaak, die op dat moment net tegen het bedrijf gestart was. In september vorig jaar bracht de New York Times naar buiten dat de door meer dan tweehonderd academici ondertekende advertentie volgens een bron 'uit de computerindustrie dichtbij Microsoft' in zijn geheel is betaald door het bedrijf zelf.
Afgelopen maand berichtte de Wall Street Journal dat de National Taxpayers Union, die een studie uitgevoerd heeft naar het negatieve effect van de monopoliezaak tegen Microsoft op de staatspensioenen, geld ontvangen heeft van Microsoft. Deze krant kreeg zijn informatie van een bron die betrokken was bij de financiering van deze organisatie.
Ellison rechtvaardigt de stap van Oracle met het argument dat de praktijken van Microsoft dergelijke acties tot een burgerplicht maken. Justitie is niet voor niets een onderzoek gestart naar de monopoliepraktijken van de softwaregigant, aldus de topman. Toch gaf Ellison in een grapje te kennen dat het doorzoeken van vuilnis niet helemaal door de beugel kan: "Sommige dingen die onze onderzoeker gedaan heeft zijn niet zo fris. Ik bedoel, vuilnis vanuit het oogpunt van persoonlijke hygiëne is toch tamelijk smerig." Hij voegde eraan toe dat Microsoft zonder problemen de vuilnis van Oracle mag doorzoeken op verdachte betalingen aan lobbygroepen. "Ik pleit ervoor onze vuilnis naar Redmond te sturen."
Microsoft reageerde door te zeggen dat Oracle ook zijn eigen lobby-groepen financiert, waaronder Procomp, Progress en Freedom Foundation, de Software and Information Industry Association en de Computer and Communications Industry association. Al deze organisaties hebben de afgelopen tijd een standpunt tegen Microsoft ingenomen. Deze reactie van Big Green lijkt tekenend voor het gooi- en smijtwerk tussen de twee aartsrivalen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-29T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.