Aanklacht 'Iloveyou'-verspreider ingediend

De 23-jarige Filippino Onel de Guzman is gisteren officieel in staat van beschuldiging gesteld wegens de verspreiding van het Iloveyou virus dat begin mei werelwijd paniek zaaide.

Een aanklacht tegen De Guzman was nog een hele puzzel, omdat de Filippijnse wet niets bevat over computercriminaliteit. Vorige week is dat in alle haast strafbaar gesteld, maar het is uiteraard niet mogelijk om de student informatica daarvan met terugwerkende kracht te beschuldigen.
Juristen van het Nationale Bureau of Investigation (NBI) houden het nu op aanklachten wegens diefstal en overtreding van een wet die fraude met creditcards strafbaar stelt. Dat kan de student van het AMA Computer College in de hoofdstad Manilla overigens op 20 jaar cel komen te staan.
De Guzman heeft tot nu alleen toegegeven dat hij wellicht per ongeluk het virus heeft losgelaten, maar heeft geweigerd te zeggen of hij het virus ook heeft ontwikkeld. De Guzman maakte deel uit van een groep studenten die onder meer afstudeerprojecten voor andere studenten uitvoerde. De Guzman zelf haalde zijn examen niet, omdat zijn docenten zijn afstudeerproject (een programma om Internetwachtwoorden te stelen) verwierpen. De Guzman zou uit woede daarover het virus, dat onder meer wachtwoorden steelt, hebben losgelaten. Via AMA-docenten die de overeenkomst tussen het afstudeerproject van De Guzman en het virus zagen, kwam de politie op zijn spoor.
Volgens het NBI is op het stelen van wachtwoorden ook de beschuldiging van diefstal gebaseerd. Door het stelen zou De Guzman illegaal in het bezit zijn gekomen en gebruik hebben gemaakt van wachtwoorden, en dat is strafbaar in het creditcard-artikel in de Filipijnse wet. Het Openbaar Ministerie moet nu besluiten of het daadwerkelijk tot vervolging van De Guzman overgaat.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-30T00:00:00.000Z Sjaak Smakman